sobota, 5 października 2013

Kluski śląskie

Dzisiaj stawiam na klasykę - kluski ślaskie z dziurką na sosik. Prościzna, ale jaka pyszna!
Śląskie podałam z gulaszem wieprzowym z pieczarkami. Smacznego :)



SKŁADNIKI:
1 kg surowych obranych i umytych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
olej


WYKONANIE:
Obrane i umyte ziemniaki ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, odlałam, odparowałam i po przestudzeniu przecisnęłam przez praskę do ziemniaków.
Jeśli ktoś nie dysponuje praską, powinien zmielić je w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Mogą być w tym momencie ciepłe, byle nie gorące, bo jajko się zetnie.
Ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię, po czym podzieliłam je nożem na cztery części.
Jedną część wyjęłam i odłożyłam na bok, a w to miejsce nasypałam mąkę ziemniaczaną.
Dodałam wybite ze skorupki jajko i wszystko razem, łącznie z odłożoną wcześniej częścią ziemniaków, zagniotłam ręką na jednolite ciasto.
Uformowałam w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobiłam palcem zagłębienie, odkładałam je na deskę do krojenia.
W dużym garnku nastawiłam wodę, a kiedy się zagotowała, posoliłam ją i wlałam ok. 2 łyżek oleju.
Na wrzątek wrzuciłam uformowane kluski, a kiedy wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze ok. 1,5 minuty.
Zawsze dobrze jest wyjąć jedną sztukę i spróbować czy już jest dobra.







1 komentarz:

  1. Przepis podobny do mojego z małym wyjątkiem,ja dodaje jeszcze 2 żółtka .Proszę kiedyś spróbować nie pożałuje pani .

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...