czwartek, 21 marca 2013

Jabłka pieczone z różnościami


Pieczone jabłka to dla mnie jeden z najsmaczniejszych, a przy tym zdrowszych deserów. W sezonie zimowym zdecydowanie niedoceniany, a przecież polskie jabłka są takie pyszne! Ja je podałam z gałką orzechowych lodów, ale ten dodatek, chociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :)


Składniki:
3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje)
4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
1 łyżeczka miodu
szczypta przyprawy do piernika
po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych



Wykonanie:
Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko od strony ogonka usuwamy gniazdo nasienne, a skórkę nacinamy w połowie jabłka dookoła. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób.
Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180-190°C. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut, a duże niekiedy trzeba przetrzymać nawet do 40 minut.





6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...