Jajko faszerowane galaretką z dodatkiem szynki i koperku
Ten przepis pochodzi z ubiegłego roku, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :)
Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu.
|
Galaretka w jajkach |
Składniki:
jajka
szynka konserwowa
kawałek marchewki z rosołu
świeży koperek
rosół z kurczaka
żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu
kiełki do przybrania – u mnie brokuła
jogurt bałkański
chrzan tarty ze słoiczka
sól
pieprz
|
Galaretka w jajkach |
Wykonanie:
Jajka ugotowałam na twardo, odlałam, całkowicie wystudziłam w zimnej wodzie.
Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy napęczniała rozpuściłam w przecedzonym, doprawionym do smaku gorącym rosole.
Jajka obrałam ze skorupek, ścięłam wierzchołki (zachowałam je do późniejszego przykrycia jajek), ale tylko tyle, żeby bez problemu można było wyjąć żółtko, nie niszcząc przy tym białka.
Szynkę konserwową, marchewkę i koperek drobniutko posiekałam i wymieszałam z przestudzoną galaretką. Płynem napełniłam białka, ustawiłam je tak, aby galaretka nie wypłynęła i odstawiłam w chłodne miejsce do stężenia.
Żółtka roztarłam z jogurtem i chrzanem w proporcji: na jedno żółtko jedna łyżka jogurtu i jedna łyżeczka chrzanu (oczywiście jeśli ktoś lubi, można sos zrobić ostrzejszy). Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Faszerowane jajka podałam przykryte ściętym wcześniej wierzchołkiem z sosem z żółtek, przybrane kiełkami.
świetny pomysł na jajka:)
OdpowiedzUsuńCiekawy, fajny przepis, wyglada tez smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńkurcze no swietny pomysł! co roku robię jakieś wariacje z jajkami na Wielkanoc, ale nigdy nie pomyślałam o zrobieniu ich w ten sposób. Super!
OdpowiedzUsuńTroszkę trzeba się z nimi pobawić, ale naprawdę fajnie wyglądają na talerzu :)
OdpowiedzUsuńale super pomysł. muszę kiedyś wypróbować. :)
OdpowiedzUsuń// raspberry71.blox.pl