sobota, 16 marca 2013

Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi

W szale zakupów nabyłam większą ilość jabłek, które choć pyszne, w pewnym momencie znudziły się nam w surowej postaci. Postanowiłam więc upiec szarlotkę królewską, a co się z tym wiąże, nabrudzić całe mnóstwo naczyń. Nie lubię zmywać, więc po chwili namysłu, najpierw upadł pomysł zrobienia kremu budyniowego, następnie upieczenia biszkopta, i w rezultacie pozostała sama masa jabłkowa. Zagospodarowałam ją w sposób wymagający jak najmniejszego wysiłku.
Galaretka świetnie skomponowała się smakowo z miodowym serkiem :)


Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi


Składniki:
1,2 kg jabłek
1 galaretka o smaku kiwi
płaska łyżka żelatyny
125 g serka śmietankowego kanapkowego (typu „Twój smak”)
1 łyżka płynnego miodu lipowego
do przystrojenia suszona żurawina


Wykonanie:
Jabłka umyłam, obrałam, podzieliłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękły.
Energicznie mieszając dodałam żelatynę i galaretkę, dokładnie wymieszałam, aż się rozpuściły. Rondel odstawiłam z palnika.
Pojemniczki (u mnie plastikowe po kiełkach) wyłożyłam folią kanapkową, przełożyłam do nich masę jabłkową, ugniatając ją, żeby nie zostały bąble powietrza. Odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Serek utarłam z miodem na puszystą masę, przełożyłam do strzykawki cukierniczej z tylką w kształcie gwiazdki.
Stężałą galaretkę wyłożyłam na talerzyki, ozdobiłam utartym serkiem i suszoną żurawiną.






3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł z tą galaretką kiwi :))) bardzo mi się podoba :))
    dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej szarlotki to ja jeszcze nie widziałam ;) Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...