W szale zakupów nabyłam większą ilość jabłek, które choć pyszne, w pewnym momencie znudziły się nam w surowej postaci. Postanowiłam więc upiec szarlotkę królewską, a co się z tym wiąże, nabrudzić całe mnóstwo naczyń. Nie lubię zmywać, więc po chwili namysłu, najpierw upadł pomysł zrobienia kremu budyniowego, następnie upieczenia biszkopta, i w rezultacie pozostała sama masa jabłkowa. Zagospodarowałam ją w sposób wymagający jak najmniejszego wysiłku.
Galaretka świetnie skomponowała się smakowo z miodowym serkiem :)
Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi |
Składniki:
1,2 kg jabłek
1 galaretka o smaku kiwi
płaska łyżka żelatyny
125 g serka śmietankowego kanapkowego (typu „Twój smak”)
1 łyżka płynnego miodu lipowego
do przystrojenia suszona żurawina
Wykonanie:
Jabłka umyłam, obrałam, podzieliłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękły.
Energicznie mieszając dodałam żelatynę i galaretkę, dokładnie wymieszałam, aż się rozpuściły. Rondel odstawiłam z palnika.
Pojemniczki (u mnie plastikowe po kiełkach) wyłożyłam folią kanapkową, przełożyłam do nich masę jabłkową, ugniatając ją, żeby nie zostały bąble powietrza. Odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Serek utarłam z miodem na puszystą masę, przełożyłam do strzykawki cukierniczej z tylką w kształcie gwiazdki.
Stężałą galaretkę wyłożyłam na talerzyki, ozdobiłam utartym serkiem i suszoną żurawiną.

ciekawy pomysł z tą galaretką kiwi :))) bardzo mi się podoba :))
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Takiej szarlotki to ja jeszcze nie widziałam ;) Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń