Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby racuchów. W moim domu też je wszyscy lubimy, więc goszczą u nas dość często. Dzisiejsza wersja - zimowe, lekkie jak puch racuchy korzenne.
Korzenne racuchy z jabłkami i rodzynkami |
Składniki:
400 g mleka zsiadłego (duży kubek)
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki sody
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 jabłka
1 garść miękkich rodzynek
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka umyłam, obrałam, pokroiłam w niedużą kosteczkę, wymieszałam z cynamonem i kardamonem.
Żółtka oddzieliłam od białek.
W misce wymieszałam zsiadłe mleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką).
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszałam z ciastem.
Do całości dodałam przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszałam.
Nakładałam łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Osączyłam na ręczniku kuchennym.
Podałam posypane cukrem pudrem.

ja również uwielbiam racuszki i czasem robię takie jak Twoje, dla tych co jeszcze nie robili, powiem że są mega pyszne!
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj