sobota, 16 marca 2013

Racuchy korzenne z jabłkami i rodzynkami


Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby racuchów. W moim domu też je wszyscy lubimy, więc goszczą u nas dość często. Dzisiejsza wersja - zimowe, lekkie jak puch racuchy korzenne.


Korzenne racuchy z jabłkami i rodzynkami


Składniki:
400 g mleka zsiadłego (duży kubek)
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki sody
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 jabłka
1 garść miękkich rodzynek
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Wykonanie:
Jabłka umyłam, obrałam, pokroiłam w niedużą kosteczkę, wymieszałam z cynamonem i kardamonem.
Żółtka oddzieliłam od białek.
W misce wymieszałam zsiadłe mleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką).
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszałam z ciastem.
Do całości dodałam przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszałam.
Nakładałam łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Osączyłam na ręczniku kuchennym.
Podałam posypane cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. ja również uwielbiam racuszki i czasem robię takie jak Twoje, dla tych co jeszcze nie robili, powiem że są mega pyszne!
    dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...