niedziela, 10 marca 2013

Dżem z cytryn

Skórkę z cytryn usmażyłam w cukrze, zaś z miąższu postanowiłam zrobić dżem. Byłam bardzo ciekawa jego smaku. Okazał się słodko-kwaśny z leciutką nutką goryczy. Pewnie drugi raz się na niego nie skuszę, ale moja ciekawość została w pełni zaspokojona :)
Dżem można zrobić z dowolnej ilości owoców, ale ponieważ ja eksperymentowałam, użyłam ich niewiele.
Z użytej ze mnie ilości składników wyszło 1,5 słoiczka o pojemności około 280 ml, z czego niepełny słoiczek został skonsumowany w celach poznawczych, zaś pełen opisałam i odstawiłam do spiżarni.


Dżem przygotowałam bazując na TYM PRZEPISIE.


Dżem z cytryn


Składniki:
cytryny
cukier
sól
woda


Dżem z cytryn


Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam i obrałam ze skóry. Skórę odłożyłam, żeby ją usmażyć w cukrze KLIK, zaś owoce wrzuciłam do osolonego wrzątku. Na 1 litr wody trzeba wziąć 1 płaską łyżkę soli. Gotowałam na wolnym ogniu 15 minut, bo tak było podane w przepisie źródłowym, ale wydaje mi się, że ten czas należałoby skrócić, ponieważ owoce zaczęły się 
lekko rozpadać. Cytryny wraz z wodą wylałam na sito, dobrze przepłukałam zimną wodą. Owoce rozdrobniłam, usuwając przy tym pestki, zważyłam i przełożyłam do rondla. Dodałam tyle cukru, ile ważyły przygotowane cytryny. U mnie pulpa cytrynowa ważyła 40 dag, więc dosypałam 40 dag cukru.

Rondel postawiłam na palniku, doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż dżem zaczął wyraźnie zmieniać gęstość. W międzyczasie do zamrażarki włożyłam spodeczek.
Na zmrożony spodeczek wyłożyłam pół łyżeczki dżemu. W ciągu 30 sekund zgęstniał, a na jego powierzchni pojawiły się zmarszczki, co oznaczało, że dżem można nakładać do wymytych, najlepiej wyparzonych i suchych słoiczków. Po nałożeniu słoiczki trzeba zakręcić i odstawić pod kocyk do wystygnięcia.




Domowy Wyrób

7 komentarzy:

  1. Dżem z cytryn to musi być duża ilość cukru też :)
    Uwielbiam dżemy szczególnie z chałką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się ukryć, że cukru jest sporo :)
      Ja swój jadłam z razowymi bułeczkami z prażoną cebulką, bo akurat nie miałam innego pieczywa, i o dziwo, smakował z nimi świetnie :D

      Usuń
  2. jakoś nigdy nie robiłam dżemu z cytryny, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten dżemik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi mnie zrobienie takiego dżemiku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też kusiło, aż w końcu zrobiłam troszeczkę na spróbowanie :)

      Usuń
  5. Właśnie zrobiłam :). Jak dla mnie za dużo cukru, następnym razem dam o połowę mniej.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...