wtorek, 26 marca 2013

Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem

Kolejna, upieczona w ramach eksperymentu babka. Tym razem zamiast masła, margaryny, czy oleju - dodatek majonezu. Babka okazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to zbyt delikatne słowo) z prędkością światła. Więc jeśli cierpicie na nadmiar majonezu, zamiast go zmarnować, proponuję upiec taką właśnie babeczkę :)


Babka majonezowa


Składniki:
4 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
1,5 łyżki kakao
220 ml majonezu (niepełna szklanka)
tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem



Niestety, foremki na babkę nie wysmarowałam masłem i nie wysypałam bułką tartą, ponieważ na metce producent zapewniał, że ma ona powłokę nieprzywieralną, a ja uwierzyłam, bo jestem istotą z natury łatwowierną.

Nie wierzcie w takie zapewnienia i swoją foremkę przygotujcie jak należy, bo umęczycie się później z jej wyjęciem tak jak ja.


Wykonanie:

Przesiałam przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni  z termo obiegiem (bez termo obiegu powinno być około 180).

Żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie majonezem na puszystą masę.

Dodałam przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszałam – masa zrobiła się dość gęsta.

Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam ją do masy mączno-jajecznej i łopatką delikatnie, ale dokładnie je połączyłam. Około 1/4 ciasta odłożyłam do mniejszej miseczki, wymieszałam je z kakao.

Do, niestety, nienasmarowanej foremki wyłożyłam warstwami: połowę jasnego ciasta, ciasto ciemne i znów połowę jasnego ciasta.Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut do suchego patyczka.





16 komentarzy:

  1. Kiedyś taka za majonezem gościła często na moim stole, ale teraz coś o niej zapomniałam. Twoja wygląda uroczo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko :)
      To moja pierwsza majonezowa, ale na pewno nie ostatnia. Kiedy powiedziałam rodzinie z czym piekę ciasto, to stukali się w głowę, ale potem jedli ją z ogromnym apetytem. Ledwie ocaliłam kawałek do porannej kawy na następny dzień :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko, nie tylko wygląda, ale taka jest :)

      Usuń
  3. mmm babka majonezowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis ! polecam bardzo pyszna i wyszla pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pięknie wyszła i smakowała. Dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń
    2. Super przepis,zawsze wychodzi...a babka przepyszna.Robię ja bardzo często i znika praktycznie w jeden dzień.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Cieszę się ogromnie, że przepis jest przydatny! Dziękuję za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  5. PIĘKNA - A bez majonezu mozna ? akurat nie mam ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chyba się da po zastąpieniu majonezu innym tłuszczem, ale to już nie będzie babka majonezowa ;)

      Usuń
  6. Upieczona dwa razy, super przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za polecenie przepisu :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...