Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem
Kolejna, upieczona w ramach eksperymentu babka. Tym razem zamiast masła, margaryny, czy oleju - dodatek majonezu. Babka okazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to zbyt delikatne słowo) z prędkością światła. Więc jeśli cierpicie na nadmiar majonezu, zamiast go zmarnować, proponuję upiec taką właśnie babeczkę :)
|
Babka majonezowa |
Składniki:
4 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
1,5 łyżki kakao
220 ml majonezu (niepełna szklanka)
tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem
Niestety, foremki na babkę nie wysmarowałam masłem i nie wysypałam bułką tartą, ponieważ na metce producent zapewniał, że ma ona powłokę nieprzywieralną, a ja uwierzyłam, bo jestem istotą z natury łatwowierną.
Nie wierzcie w takie zapewnienia i swoją foremkę przygotujcie jak należy, bo umęczycie się później z jej wyjęciem tak jak ja.
Wykonanie:
Przesiałam przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (bez termo obiegu powinno być około 180).
Żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie majonezem na puszystą masę.
Dodałam przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszałam – masa zrobiła się dość gęsta.
Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam ją do masy mączno-jajecznej i łopatką delikatnie, ale dokładnie je połączyłam. Około 1/4 ciasta odłożyłam do mniejszej miseczki, wymieszałam je z kakao.
Do, niestety, nienasmarowanej foremki wyłożyłam warstwami: połowę jasnego ciasta, ciasto ciemne i znów połowę jasnego ciasta.Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut do suchego patyczka.
Kiedyś taka za majonezem gościła często na moim stole, ale teraz coś o niej zapomniałam. Twoja wygląda uroczo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko :)
UsuńTo moja pierwsza majonezowa, ale na pewno nie ostatnia. Kiedy powiedziałam rodzinie z czym piekę ciasto, to stukali się w głowę, ale potem jedli ją z ogromnym apetytem. Ledwie ocaliłam kawałek do porannej kawy na następny dzień :)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko, nie tylko wygląda, ale taka jest :)
Usuńmmm babka majonezowa to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńMoja już także :)
Usuńdobry przepis !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis ! polecam bardzo pyszna i wyszla pieknie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pięknie wyszła i smakowała. Dziękuję za skorzystanie z przepisu :)
UsuńSuper przepis,zawsze wychodzi...a babka przepyszna.Robię ja bardzo często i znika praktycznie w jeden dzień.Pozdrawiam
UsuńCieszę się ogromnie, że przepis jest przydatny! Dziękuję za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)
UsuńPIĘKNA - A bez majonezu mozna ? akurat nie mam ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chyba się da po zastąpieniu majonezu innym tłuszczem, ale to już nie będzie babka majonezowa ;)
UsuńUpieczona dwa razy, super przepis 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za polecenie przepisu :)
Usuń