Modra kapusta
Kiedy byłam
dzieckiem patrzyłam jak babcia zakwasza czerwoną kapustę. Kiedy zmieniała kolor
mówiłam, że to czary :)
Swoją modrą kapustę podałam schłodzoną jako dodatek do kurczaka w majeranku.
|
Modra kapusta |
Składniki:
1 mała
główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm
1 duże
kwaśnie jabłko
1-2 cebule
ocet
spirytusowy lub winny
sól
pieprz
cukier
olej
Wykonanie:
Kapustę
obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a
następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam
kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut.
Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia.
Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy
kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta nabrała
pięknego koloru. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Cebulę
obrałam, opłukałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko umyłam, obrałam ze
skóry i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłko dodałam do
wystudzonej kapusty. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i
niewielką ilością oleju.
Wyglada bardzo apetycznie! Mniam! =)
OdpowiedzUsuńnajlepsza!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńKapusta ma "dochodzić" w wodzie czy po odcedzeniu? Ocet dodajemy do takiej wrzącej czy po jakiejś chwili studzenia? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKapusta "dochodzi" po odcedzeniu, ponieważ troszkę potrwa zanim wystygnie, a nie jest hartowana zimną wodą. Przed dolaniem octu można chwilkę poczekać, żeby nie była bardzo gorąca, ale wystudzona być nie musi. Ja leję go do dobrze ciepłej kapusty. Pozdrawiam :)
UsuńCzy żeby nie śmierdziała octem można zastąpić kwaskiem cytrynowym?
OdpowiedzUsuńMożna
Usuń