środa, 13 marca 2013

Modra kapusta


Kiedy byłam dzieckiem patrzyłam jak babcia zakwasza czerwoną kapustę. Kiedy zmieniała kolor mówiłam, że to czary :)
Swoją modrą kapustę podałam schłodzoną jako dodatek do kurczaka w majeranku.


Modra kapusta


Składniki:

1 mała główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm
1 duże kwaśnie jabłko
1-2 cebule
ocet spirytusowy lub winny
sól
pieprz
cukier
olej



Wykonanie:

Kapustę obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta nabrała pięknego koloru. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Cebulę obrałam, opłukałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko umyłam, obrałam ze skóry i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłko dodałam do wystudzonej kapusty. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i niewielką ilością oleju. 



5 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo apetycznie! Mniam! =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta ma "dochodzić" w wodzie czy po odcedzeniu? Ocet dodajemy do takiej wrzącej czy po jakiejś chwili studzenia? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta "dochodzi" po odcedzeniu, ponieważ troszkę potrwa zanim wystygnie, a nie jest hartowana zimną wodą. Przed dolaniem octu można chwilkę poczekać, żeby nie była bardzo gorąca, ale wystudzona być nie musi. Ja leję go do dobrze ciepłej kapusty. Pozdrawiam :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...