piątek, 1 marca 2013

Roszponka na różne sposoby

Moja ostatnia bytność w markecie zaowocowała nabyciem dużej paczki roszponki. Zieloniutka,świeżutka, pięknie wyrośnięta... właściwie sama wskoczyła mi do koszyka. I nie żałuję, bo okazała się bardzo wdzięcznym surowcem na różne surówki.


Oto pierwsza z nich:


LODOWA Z ROSZPONKĄ WE WŁOSKIM SOSIE


Lodowa z roszponką we włoskim sosie


Składniki:
1/2 sałaty lodowej
2 garście roszponki
kilkucentymetrowy kawałek białej rzodkwi
1/2 młodej cukinii
1/2 opakowania kupnego sosu włoskiego w proszku
półtorej łyżki oleju



Wykonanie:
Sałatę porwałam na mniejsze kawałki, razem z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Rzodkiew i cukinię opłukałam i osuszyłam. Rzodkiew obrałam ze skórki, razem z cukinią pokroiłam w plasterki. Sos roztrzepałam z olejem. Polałam warzywa i wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Podałam od razu z przecierakami KLIK


A to druga suróweczka, skonsumowana dzisiaj ze smażonymi paluszkami rybnymi:


PEKINKA Z ROSZPONKĄ I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ


Pekinka z roszponką i papryką marynowaną


Składniki:
2 duże liście pekinki
garść roszponki
po 2 kawałki marynowanej papryki czerwonej i żółtej
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
pieprz



Wykonanie:
Liście pekinki pokroiłam w kawałki, wraz z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Przesypałam do miski. Kawałki papryki osączyłam z zalewy octowej i pokroiłam w paseczki, dołożyłam do miski. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie z majonezem i musztardą, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...