Moja ostatnia bytność w markecie zaowocowała nabyciem dużej paczki roszponki. Zieloniutka,świeżutka, pięknie wyrośnięta... właściwie sama wskoczyła mi do koszyka. I nie żałuję, bo okazała się bardzo wdzięcznym surowcem na różne surówki.
Oto pierwsza z nich:
LODOWA Z ROSZPONKĄ WE WŁOSKIM SOSIE
Lodowa z roszponką we włoskim sosie |
Składniki:
1/2 sałaty
lodowej
2 garście
roszponki
kilkucentymetrowy
kawałek białej rzodkwi
1/2 młodej
cukinii
1/2
opakowania kupnego sosu włoskiego w proszku
półtorej
łyżki oleju
Wykonanie:
Sałatę porwałam na mniejsze kawałki, razem z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Rzodkiew i cukinię opłukałam i osuszyłam. Rzodkiew obrałam ze skórki, razem z cukinią pokroiłam w plasterki. Sos roztrzepałam z olejem. Polałam warzywa i wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Podałam od razu z przecierakami KLIK
A to druga suróweczka, skonsumowana dzisiaj ze smażonymi paluszkami rybnymi:
PEKINKA Z ROSZPONKĄ I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ
Pekinka z roszponką i papryką marynowaną |
Ależ bym zjadła... Najlepiej obie!
OdpowiedzUsuń