sobota, 2 marca 2013

Pierś indycza w bardzo paprykowym sosie


Danie wymyśliłam już jakiś rok temu i od tamtego czasu zdarzyło mi się przyrządzić je kilka razy. Jest szybkie i smaczne, o czym świadczy prędkość, z jaką znika z talerzy :)
Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :)


Pierś indycza w paprykowym sosie


Składniki:
1/2 kg piersi z indyka
sól
pieprz
2 łyżki oleju
łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
5 czubatych łyżeczek papryki słodkiej w płatkach Florpak
2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
czubata łyżeczka mąki pszennej


Wykonanie:
Pierś opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na plastry grubości 1 cm. Na desce rozbiłam je delikatnie pięścią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. W garnku z szerokim dnem (dobrze, żeby wszystkie kawałki mięsa zmieściły się w jednej warstwie na dnie) rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte sosem. Mąkę rozprowadziłam w pół szklanki zimnej wody, zagęściłam nią sos. Doprowadziłam ponownie do wrzenia i doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem. 





4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam Diano, pojemy sobie :)

      Usuń
  2. pycha!:) uwielbiam takie sosiki - dziś robiłam coś podobnego, ale podpatrzyłam na innym blogu i było z pieczarkami, ale sama od siebie zrobiłam wersję paprykową sosiku:)
    Ps. Zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, rzeczywiście pycha :)
    Głos oddany, ciekawa jestem wyników :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...