sobota, 2 marca 2013

Gofry na zakwasie pszenno żytnim

Takie troszkę inne gofry. Skusiłam się na ich wykonanie z czystej ciekawości. Okazały się bardzo smaczne i chrupiące, ale zupełnie nie miałam pomysłu jak je sfotografować. A czasu na to było niewiele, bo stało nade mną stadko łasuchów i wyciągało łapki :)  Może następnym razem uda mi się zrobić lepsze fotki, to podmienię.



Gofry na zakwasie

Składniki:

Na zaczyn:
2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżki cukru
2 szklanki maślanki naturalnej
1 szklanka zakwasu pszenno-żytniego* (zimnego, prosto z lodówki)
Pozostałe składniki:
2 duże jajka
1/4 szklanki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru (niekoniecznie)


Wykonanie:
Rano, godzina 5.40. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier, maślankę i zimny zakwas. Wymieszałam drewnianą łyżką, miskę okleiłam folią spożywczą i pozostawiłam  w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin.
Po południu, godzina 18.00. Do miski z zaczynem dodałam pozostałe składniki, czyli: jajka, stopione masło, sól, sodę i cukier. Ciasto zmiksowałam. Rozgrzałam gofrownicę. Przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam powierzchnie grzewcze odrobiną oleju. Nalewałam małe chochelki ciasta i piekłam gofry, aż stały się rumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym i cukrem pudrem – do wyboru.


*Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób: poprzedniego dnia wyjęłam  z lodówki swój żytni zakwas chlebowy, i odlałam z niego pół szklanki (do półlitrowego słoika).  Po 4 godzinach trzymania w temperaturze pokojowej dodałam do niego pół szklanki mąki pszennej typ 650 i pół szklanki przegotowanej letniej wody. Wymieszałam drewnianą łyżką, przykryłam, odstawiłam na 3 godziny aby zaczął pracować, a następnie wstawiłam na noc do lodówki.







Oryginalny przepis  TUTAJ

2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...