sobota, 23 marca 2013

Barszcz szczawiowy z jajkiem

Dzisiejsza zupa, to kolejny efekt przedświątecznych porządków w spiżarni. Byłam bardzo zdziwiona i jednocześnie ucieszona, że znalazłam jeszcze jeden słoiczek konserwowego szczawiu. Zazwyczaj przygotowuję barszczyk na domowym wywarze mięsno-warzywnym, ale dzisiaj skorzystałam z kostek bulionowych. Podałam go z usmażonymi na złocisty kolorek kostkami ziemniaków. Pycha :)


Barszczyk szczawiowy


Składniki:
około 2 litrów rosołu – może być z kostki
2 łyżki sklarowanego masła
ząbek czosnku
słoiczek 280 g siekanego szczawiu
1/2 szklanki śmietany 18% lub tłuściejszej
łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
cukier
do podania:
jajka ugotowane na twardo
gotowane lub smażone ziemniaki


Wykonanie:
W rondlu rozgrzałam masło, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam chwilkę pilnując, aby czosnek się nie zrumienił, po czym dodałam szczaw ze słoiczka. Kilka chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zupę doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam do smaku. 




5 komentarzy:

  1. Bajecznie podanie. Pięknie.
    Jak ja dawno nie jadłam tej zupy a to smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Klaudio :) To zupa również z mojego dzieciństwa i lubię sobie od czasu do czasu przypomnieć jej smak :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa, zabawna stylizacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale zabawny barszczyk z oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha świetnie przystroiłaś :D

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...