niedziela, 10 marca 2013

Smażona skórka cytrynowa

Jeden z dodatków, bez których nie obędzie się wiele moich słodkich wypieków, dlatego zawsze kupuję od razu kilka opakowań. Tym razem wiedziona ciekawością, po przejrzeniu wielu przepisów w książkach i necie, postanowiłam samodzielnie przygotować ten dodatek. Z podanych proporcji otrzymałam pełen słoik o pojemności 0,9 litra. Gdybym pokroiła skórkę w kosteczkę, z pewnością objętościowo byłoby jej mniej. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.

Miąższ, który mi pozostał po obraniu skórek, wykorzystałam do usmażenia dżemu KLIK


Smażona skórka cytrynowa


Składniki:
30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo)

30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru
600 ml wody


Smażona skórka cytrynowa


Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na trzy dni, zmieniając wodę co kilka godzin. Po tym czasie przepłukałam ją pod bieżącą wodą, osączyłam i pokroiłam poprzecznie w paseczki (można w kostkę).
Do rondla wlałam wodę i wsypałam 30 dag cukru. Zagotowałam i na wrzącą wsypałam pokrojoną skórkę. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.  Odstawiłam z palnika i pozostawiłam w syropie na prawie 24 godziny. Wprawdzie wystarczy je zostawić na 12 godzin, ale cóż... praca :/
Na drugi dzień osączyłam na sicie, do pozostałego w rondlu syropu dosypałam kolejne 30 dag cukru, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kilka minut. Na wrzątek wsypałam skórkę i smażyłam na wolnym ogniu, dość często mieszając, dopóki paseczki nie stały się szkliste.
Łyżką cedzakową wyjęłam je z resztek bardzo już gęstego syropu i przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 100 stopni. Skórki posypałam dwoma łyżkami cukru, wymieszałam i wstawiłam do ciepłego piekarnika dosłownie na kilka minut. Skórki mają tylko obeschnąć z wierzchu i nie kleić się do siebie. Po wystudzeniu wsypałam do słoika, i dokładnie go zakręciłam.

Nadmiar cukru, który osypał się ze skórek wykorzystałam do posłodzenia herbaty.




Domowy Wyrób

8 komentarzy:

  1. chętnie bym skosztowała takich skórek.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł, też sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia :) Tylko proszę pamiętać, że nie są takie mokre jak te sklepowe, bo nie posiadają tych wszystkich E

      Usuń
  3. A co ze syropem chyba wykorzystany do herbaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropu została minimalna ilość, był tak bardzo gęsty, ze zanim wystygł to się prawie całkiem skrystalizował. Nie użyłam go ani do herbaty, ani do niczego innego.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...