sobota, 23 marca 2013

Babka piwna

Przepis na tą babkę znalazłam w starej gazecie z 2003 roku. Co najśmieszniejsze przeglądałam tą gazetę już wielokrotnie i dotychczas jakoś go nie zauważyłam :) Byłam bardzo ciekawa jak smakuje ciasto z dodatkiem piwa, a mogłam się o tym przekonać jedynie piekąc babkę.

I oto ona :)


Babka piwna


Moje spostrzeżenie: wydaje mi się, że temperatura, w jakiej piekłam babkę była troszkę za wysoka, bo ciasto bardzo śmiesznie wyrasta, tzn. rosną brzegi, zapiekają się i składają do środka, zaś dalej od brzegu formy następuje „erupcja” surowego ciasta, przez co babka nie ma płaskiego dna. Być może sprawia to obecność w nim piwa. W oryginalnym przepisie podana jest temperatura 180 stopni bez termo obiegu, ale ja nie mam możliwości go wyłączyć, więc piekłam babkę w 160 stopniach z termoobiegiem, a kiedy spostrzegłam te "gejzerki" ciasta, zmniejszyłam ją do 155 stopni.



Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru – według mnie spokojnie można dać mniej, bo z tą ilością babka jest bardzo słodka
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
LUKIER:
3/4 szklanki cukru pudru
1,5-2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
masło do wysmarowania formy
około 5 dag mieszanki drobno krojonych owoców kandyzowanych



Wykonanie:Foremkę na babkę z kominem wysmarowałam grubą warstwą masła. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
Całe jajka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę. Nie przerywając mieszania dodałam porcjami przesianą z proszkiem mąkę i olej. Na koniec nadal miksując, dolałam piwo. Mieszałam do momentu, aż piwo się wchłonęło i powstało jednolita masa.
Ciasto przełożyłam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 45-50 minut, sprawdziłam patyczkiem, czy jest już gotowe. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z foremki i przełożyłam na kratkę kuchenną.
Cukier puder utarłam na gładko z sokiem cytrynowym (lukier powinien być dość gęsty) i polałam nim babkę, wierzch posypałam owocami kandyzowanymi.





14 komentarzy:

  1. jeśli smakuje tak dobrze, jak wygląda, to musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze smakuje, jest słodka i wilgotna, a obecność piwa sprawia, że ma ciekawy posmak :)

      Usuń
  2. Kiedyś robiłam babkę z piwem..była pyszna,..Twoja wygląda również pysznie..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko za komentarz i za przyjęcie do akcji :)

      Usuń
  3. Moja droga:) Twoja babeczka też wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko, czasem i mnie się coś udaje :D

      Usuń
  4. Piękna babka,na piwie to nigdy nie robiłam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Szkoda, że nie robiłaś, bo fajnie smakuje :)

      Usuń
  5. Wyglądała pysznie więc zrobiłam wyrosła pięknie ale niestety wyszedł zakalec nie wiem czemu Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jak mi przykro :(
      Pewnie jest jakaś przyczyna tego zakalca, ale nie jestem w stanie powiedzieć jaka... Moje wyrosło pięknie i wcale nie miało zamiaru opaść.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. babka wygląda apetycznie zrobiłam taką i wyszedł zakalec gdzie tkwi problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponownie jestem zdziwiona, bo nigdy nie zdarzył mi się zakalec w tego typu ucieranym cieście :( Moja babka rosła jak szalona, aż nie mogłam tego wyrastania powstrzymać. Może za niska temperatura pieczenia, a może zbyt wczesne otwarcie piekarnika (chociaż to ani biszkopt, ani drożdżowe)? A może ciasto zbyt długo ciasto czekało na rozgrzanie piekarnika? Bardzo mi przykro, że sie nie udała, szkoda składników, bo babka jest naprawdę smaczna :(

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...