Doskonała na
upalne dni, orzeźwiająca sałatka z arbuza, którą po raz pierwszy spróbowałam w ubiegłym roku, i w której zakochałam się od
pierwszego kęsa :)
SKŁADNIKI: 90 dag
miąższu z arbuza (waga bez skóry) 27 dag
Favity w zielonym opakowaniu 1 czerwona
cebula porządna
garść świeżej mięty pieprzowej garść
pistacji
SOS (taki
sam jak do sałatki grillowej z winegretem): 2 łyżki soku
z cytryny 5-6 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine *sól *pieprz *cukier *przyprawy
do smaku według gustu
WYKONANIE:
Arbuza
obrałam ze skóry, wydłubałam z niego pestki (a przynajmniej bardzo się
starałam), miąższ pokroiłam w kostkę. Fetę wyjęłam
z opakowania, osączyłam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę
obrałam i pokroiłam w cienkie pół plasterki. Gałązki
mięty opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki i dość grubo je
posiekałam. Wszystkie
składniki umieściłam w misce, delikatnie przemieszałam. Składniki
sosu u mieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i dokładnie wymieszałam do
otrzymania emulsji. Sosem
polałam sałatkę tuż przed podaniem. Wierzch
posypałam grubo posiekanymi pistacjami.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I jest pyszna :)
Usuńfajne połączenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I zaskakująco smaczne :)
UsuńDla mnie bomba, do kawałka mięsa idealna :)
OdpowiedzUsuńDzięki, też jestem tego zdania :)
Usuń