piątek, 26 lipca 2013

Kruche lawendowe motylki

Od dawna chodziły za mną lawendowe ciasteczka, a kiedy zupełnie niespodziewanie przyjaciółka podzieliła się ze mną przywiezionymi z zagranicy suszonymi kwiatami lawendy, uznałam, że chyba czas je w końcu upiec. Przepis podpatrzyłam tutaj, zmieniłam rodzaje mąki na takie, jakimi akurat dysponowałam i ekstrakt waniliowy na cukier z prawdziwą wanilią.
Ciasteczka okazały się zaskakująco kruche i całkiem smaczne. Ponieważ mam jeszcze troszkę lawendy, więc niewykluczone, że zrobię powtórkę, ale tym razem dodam zdecydowanie mniej, albo nawet całkiem zrezygnuję ze skórki cytrynowej. Moim zdaniem dominuje w ciasteczkach i nadaje im nutkę goryczki, za którą nie każdy przepada.



SKŁADNIKI:
150 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki ryżowej
75 g mąki żytniej chlebowej
100 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania i ewentualnego zagęszczenia ciasta
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 dokładnie wyszorowana i sparzona cytryna
łyżka suszonych kwiatów lawendy
cukier puder do posypania 



WYKONANIE:
Mikserem spieniłam miękkie masło, dodałam do niego przesiane mąki, cukier, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty z niej sok oraz kwiaty lawendy.
Najpierw miksowałam przez chwilkę mikserem, żeby wszystkie składniki się połączyły, a następnie szybko zagniotłam ciasto dłonią.
Ciasto zawinęłam w folię i umieścić na pół godziny w lodówce.
Schłodzone rozwałkowałam na podsypanym mąką pszenną na grubość ok. 5 mm i wycięłam foremką nieduże motylki. Wycięte ciasteczka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w temperaturze 160°C termo obieg przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Po przestudzeniu ciasteczka oprószyłam cukrem pudrem.









4 komentarze:

  1. pyszne ciasteczka, idealne do kawy

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda, do kawy pasuję idealnie :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...