środa, 10 lipca 2013

Młoda marchewka z groszkiem - danie na zamówienie

Marchewka z groszkiem to dla mnie nieco zapomniana klasyka - całkiem niesłusznie :)
Sama nie gotowałam jej dość długo, ale ostatnio córcia zażyczyła sobie kotletów mielonych z tym właśnie dodatkiem. W rezultacie kotlet poszedł na bok, a marchewka królowała na talerzu. Ktoś powie "banalne jedzenie, wszyscy potrafią je ugotować", ale gdyby tak było, to po co ta pozycja widniałaby w "Kuchni polskiej"?



Składniki:
1 kg młodej marchewki
1 łyżka masła sklarowanego
sól
puszka 400 g groszku konserwowego
2 łyżki mąki pszennej
cukier
kwasek cytrynowy



Wykonanie:
Marchewkę obrałam, opłukałam, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam sklarowane masło, wrzuciłam na nie marchewkę i smażyłam na wolnym ogniu przez kilka minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
Zalałam wrzątkiem tak, żeby marchew była tylko przykryta. Dusiłam na wolnym ogniu, aż stała się półmiękka. Dodałam groszek razem z zalewą.
Mąkę rozrobiłam w niewielkiej ilości zimnej wody, dodałam do rondelka.
Całość doprawiłam do smaku solą, szczyptą cukru i kwaskiem cytrynowym.
Gotowałam jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.




6 komentarzy:

  1. Taka marchewka z groszkiem kojarzy mi się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja taki danie zawsze zamawiam jak wracam do mamy do Wrocławia. Próbowałam kilka razy robić ale nigdy nie wyszła mi tak smaczna :) Pozdrawiam Agabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wierzę, na pewno wyszła smaczna, tylko troszkę inna :):)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...