Sałatka grillowa z winegretem
Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka, która doskonale sprawdza się na spotkaniach przy grillu. Takie "caprese na wypasie" :)
Oczywiście można użyć pełnotłustej mozzarelli, ale ja zasmakowałam w tej odtłuszczonej i na stałe wpisałam ją do swojego menu.
SKŁADNIKI:
Mała główka
sałaty lodowej
250 g
Zottarelli light
20 dag
pomidorków koktajlowych
14 dużych
zielonych oliwek bez pestek
porządna
garść świeżej bazylii
SOS:
2 łyżki soku
z cytryny
5-6 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine
*sól
*pieprz
*cukier
*przyprawy
do smaku według gustu
WYKONANIE:
Sałatę
opłukałam, podarłam na wygodne do jedzenia kawałki i osuszyłam w wirówce.
Zottarellę
osączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę.
Pomidorki
opłukałam, osuszyłam w ściereczce i przekroiłam na pół.
Oliwki
osączyłam z zalewy.
Bazylię
opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki z gałązek i dość grubo je
posiekałam.
W szerokiej,
płaskiej salaterce ułożyłam sałatę, a na niej kolejno: ser, pomidorki, oliwki i
bazylię.
Całość lekko
wzruszyłam widelcem.
Wszystkie
składniki sosu umieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i mieszałam do uzyskania
emulsji.
Sosem
polałam sałatkę tuż przed podaniem.
pysznie kolorowa:)
OdpowiedzUsuńExtra! Lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńKolorowa i lekka-super:)
OdpowiedzUsuń