Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka, która doskonale sprawdza się na spotkaniach przy grillu. Takie "caprese na wypasie" :) Oczywiście można użyć pełnotłustej mozzarelli, ale ja zasmakowałam w tej odtłuszczonej i na stałe wpisałam ją do swojego menu.
SKŁADNIKI: Mała główka
sałaty lodowej 250 g
Zottarelli light 20 dag
pomidorków koktajlowych 14 dużych
zielonych oliwek bez pestek porządna
garść świeżej bazylii
SOS: 2 łyżki soku
z cytryny 5-6 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine *sól *pieprz *cukier *przyprawy
do smaku według gustu
WYKONANIE:
Sałatę
opłukałam, podarłam na wygodne do jedzenia kawałki i osuszyłam w wirówce. Zottarellę
osączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę. Pomidorki
opłukałam, osuszyłam w ściereczce i przekroiłam na pół. Oliwki
osączyłam z zalewy. Bazylię
opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki z gałązek i dość grubo je
posiekałam. W szerokiej,
płaskiej salaterce ułożyłam sałatę, a na niej kolejno: ser, pomidorki, oliwki i
bazylię. Całość lekko
wzruszyłam widelcem. Wszystkie
składniki sosu umieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i mieszałam do uzyskania
emulsji. Sosem
polałam sałatkę tuż przed podaniem.
pysznie kolorowa:)
OdpowiedzUsuńExtra! Lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńKolorowa i lekka-super:)
OdpowiedzUsuń