piątek, 26 lipca 2013

Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem

To moja pierwsza przygoda z porzeczkoagrestem . Owoce wypatrzyłam w ogrodzie przyjaciółki i z ciekawości natychmiast skosztowałam. Posmakowały mi bardzo, pewnie dlatego, że smakowo podchodzą pod czarną porzeczkę, którą uwielbiam pod każdą postacią.
Okazało się, że ani gospodyni, ani jej rodzina nie lubi porzeczkoagrestu, a jego krzewy służą jako żywopłot odgradzający ich od posesji sąsiadów. Za pozwoleniem właścicieli zerwałam wszystkie owoce, do których udało mi się dotrzeć, a przy okazji zebrałam we włosach trochę pajęczyn razem pająkami  (obrzydliwe), kilka zadrapań i ukąszeń komarzyc.
Owoców było niestety nieco za mało, dlatego dodałam do dżemu pokrojone w drobną kosteczkę jabłuszko, co dało ciekawy efekt wizualny, bo kawałeczki pięknie zabarwiły się na jasny róż.



SKŁADNIKI:
1,8 kg porzeczko agrestu – waga po oderwaniu szypułek
20 dag jabłka (1 szt) – waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego
2 opakowania Żelfix 2:1
1 kg cukru


WYKONANIE:
Słoiczki umyłam i dokładnie osuszyłam.
Owoce opłukałam, osączyłam. Z porzeczkoagrestu usunęłam szypułki, zważyłam owoce. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam je w drobną kosteczkę. Owoce przełożyłam do rondla, zasypałam je Żelfixem i dokładnie wymieszałam. Często mieszając doprowadziłam do wrzenia i dodałam cukier. Ponownie doprowadziłam do wrzenia i mieszając gotowałam na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdjęłam rondel z palnika i mieszałam dżem jeszcze chwilkę do zaniku piany. Gorący dżem nałożyłam do słoiczków, oczyściłam papierowym ręcznikiem ubrudzony gwint i od razu je zakręciłam.
Na około 10 minut postawiłam słoiczki do góry dnem.


Tak rośnie porzeczkoagrest



Wspaniale prezentował się w mojej czerwonej łubiance :)













6 komentarzy:

  1. pycha:) też robię przetwory na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło jest zimą otworzyć słoiczek domowego dżemu :)

      Usuń

  2. świetne owoce - nie znałam ich do tej pory, a dżem na pewno wybitny :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dżem naprawdę smaczny, aż żałuję, że już do końca wyjedzony :(

      Usuń
  3. Ile wyszło słoiczków? I jak dużych?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dawno to było i nie zanotowałam :( Ale z tego co pamiętam chyba około 8-9 słoiczków takich jak na zdjęciu, o pojemności 200 ml.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...