Grillowane pieczarki faszerowane kaszą i innymi pysznościami
Dzisiaj dla odmiany znów dietetycznie. Takie pieczarki wymyśliłam sobie w pierwszych dniach diety, a okazały się na tyle pyszne, że córka również zajadała je z apetytem (nie wspomnę o dokładce). Oczywiście zamiast normalnej mozzarelli można użyć odchudzonej light, ale mnie akurat nie udało się jej kupić. I tak w sumie całość wynosi około 650 kcal + pomidor, więc co tam, można zaszaleć :)
SKŁADNIKI:
70 dag
dużych pieczarek – u mnie 9 sztuk
łyżeczka
sklarowanego masła
mała cebula
sól
1 szklanka
ugotowanej grubej kaszy jęczmiennej perłowej
5 dag białej
papryki
6 dag
mozzarelli z zalewy
3 duże
zielone oliwki
pieprz
tymianek suszony
odrobina
oleju do posmarowania rusztu
WYKONANIE:
Pieczarki
oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Oderwałam ogonki i pokroiłam je w drobniutką
kostkę. Cebulę obrałam i również drobno pokroiłam, zeszkliłam ją na rozgrzanym
maśle, po czym dodałam pokrojone ogonki. Posoliłam do smaku i smażyłam do
odparowania sosu.
Grill
rozgrzałam nastawiając maksymalną moc.
Paprykę
umyłam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pestki, drobno ją pokroiłam. W
równie małą kostkę pokroiłam osączoną z zalewy mozzarellę.
Ugotowaną
kaszę wsypałam do miski, dodałam podsmażone i lekko wystudzone pieczarki z
cebulą, paprykę, mozzarellę, tymianek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie
wymieszałam.
Farszem
napełniłam kapelusze pieczarek, na wierzchu ułożyłam plasterki oliwek.
Pieczarki położyłam na rozgrzanym grillu i przykryłam je folią aluminiową
błyszczącą stroną do środka. Piekłam około 20 minut. Podałam z pomidorem i
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)