Ciasto kruche z jabłkami i bezą
Ciasto wykonane na podstawie przepisu Roberta Makłowicza. Kiedy tylko zobaczyłam ulotkę z jego fotką, poczułam, że po prostu muszę je upiec. Warto było, bo ciacho smakuje doskonale :)
CIASTO:
1 i 1/4
szklanki mąki pszennej – ja dałam tortową
2 łyżki
cukru pudru
10 dag masła
szczypta
soli
MASA
JABŁKOWA:
6 żółtek
1 szklanka
cukru
szczypta
soli
2 łyżeczki
cynamonu
200 g
śmietanki kremówki 30%
1/4 szklanki
mąki
5 szklanek kwaśnych
jabłek obranych i pokrojonych w kostkę – moje ważyły 60 dag
BEZA:
6 białek
szczypta
soli
1/2 szklanki
cukru
WYKONANIE:
CIASTO:
Blaszkę o
wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzałam do temperatury 155-160 stopni z termo obiegiem.
Do miski
przesiałam mąkę, dodałam cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Składniki
dokładnie posiekałam siekaczką, a następnie palcami roztarłam na kruszonkę.
Kruszonkę
wysypałam do blaszki i dobrze docisnęłam dłonią, żeby powstał równy spód.
Wstawiłam do
nagrzanego piekarnika i podpiekłam przez około 10-15 minut.
MASA
JABŁKOWA:
Oddzieliłam
żółtka od białek. Białka odłożyłam, aby je użyć do przygotowania bezy. Do
żółtek dodałam cukier, sól i cynamon, i utarłam mikserem na kogel mogel. Dolałam
śmietankę oraz dosypałam mąkę i zmiksowałam na gładką masę. Jabłka umyłam,
obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w nie za dużą kostkę. Dodałam
do zmiksowanej masy, wymieszałam i całość wyłożyłam na podpieczony spód.
Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 60 minut.
BEZA:
Białka
ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając
miksowania, dodałam porcjami cukier. Bezę wyłożyłam na upieczone ciasto,
rozprowadziłam łyżką tworząc nierówną powierzchnię, blaszkę ponownie wstawiłam
do piekarnika i zapiekałam do zrumienienia przez 15 minut.
Wystudziłam
ciasto w blasze.
A po ciachu zostają tylko okruszki :)
A ja patrząc na Twoje fotki wiem ,że muszę upiec takie ciasto..
OdpowiedzUsuńBardzo jest mi miło Bożenko :)
Usuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmam pytanie, czy po upieczeniu zostawiasz ciasto w piekarniku czy od razu wyjmujesz?
OdpowiedzUsuńNie ma potrzeby zostawiania ciasta w piekarniku, wyjmuję je od razu po upieczeniu :)
Usuńmoja beza wyszła 'gumowata' :(
OdpowiedzUsuńOjej, bardzo mi przykro :( Moja udała się wyjątkowo pięknie...
Usuń