poniedziałek, 8 lipca 2013

Mały grzeszek, czyli niskokaloryczny torcik z brzoskwinią, jagodami goji i hibiskusem

Nisko, a nawet bardzo niskokaloryczny torcik przygotowałam dla specjalnego gościa, który wczoraj złożył mi przemiłą wizytę. Zjadłyśmy sobie po kawałeczku bez żadnych wyrzutów sumienia, nawet udało mi się nie przekroczyć mojego dziennego limitu kalorii :)
Torcik jest lekki, mało słodki, ale dla takiego słodyczowego łasucha jak ja - niebo w gębie.
Z tego co udało mi się wyliczyć, całość nie przekracza wartości 600 kcal. Smacznego :)


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY  16 CM
okrągłe biszkopty do wyłożenia dna – u mnie 11 sztuk
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej na 1/2 litra wody
280 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
2 średnie, dojrzałe brzoskwinie
10 g suszonych jagód goji
2 czubate łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
3 łyżeczki żelatyny instant
2-3 łyżeczki cukru



WYKONANIE:
Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, lekko przestudziłam i zmiksowałam z serkiem homogenizowanym.
Kwiaty hibiskusa zalałam 1 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawiłam do zaparzenia.
Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyłam z przecedzoną herbatką z hibiskusa, dosłodziłam do smaku 2 łyżeczkami cukru.
Brzoskwinie sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestkę i pokroiłam w średnią kostkę.
Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą, na jej dnie rozłożyłam biszkopty. Na biszkopty wyłożyłam tężejącą masę z serka, na niej rozsypałam kostki brzoskwini, lekko je wciskając, i suche jagody goji.
Tortownicę wstawiłam do lodówki.
Kiedy masa serkowa lekko stężała, delikatnie wylałam na nią tężejącą galaretkę z hibiskusa. Ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.


Sosik widoczny na talerzu powstał w wyniku zmiksowania 50 ml naturalnego jogurtu 0,1% i połówki brzoskwini.






Owoce z sadu i dzialki

6 komentarzy:

  1. Pysznosci, i fotki takie apetyczne:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, apetyczne, ale coś na nich zabrakło :(

      Usuń
  2. Bardzo fajne ciasto! Podoba mi się galaretka z hibiskusa i owoce goji - u mnie leżą bo nie miałam pomysłu, a tu proszę do ciasta:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Ja kupiłam herbatkę do picia, ale mąż kręcił na nią nosem, a w postaci galaretki wrąbał aż miło. Narzekał jedynie, że za mało słodka, ale przecież można dać więcej cukru :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...