niedziela, 14 lipca 2013

Placek drożdżowy z serem pod kratką

Moja ostatnia przeddietowa zachciewajka na coś drożdżowego zaowocowała upieczeniem olbrzymiej drożdżówy z serem. Ciacho było cudowne, deliktane i puszyste, a masa serowa wyjątkowo smaczna - może dlatego, że nie użyłam sera z wiaderka, ale z "batonu", czy też "kiełbaski" jak kto woli, a ten ma zupełnie inną konsystencję niż wiaderkowy. Olbrzymia drożdżówa ma tą przewagę nad małymi drożdżówkami, że można ukroić sobie kawałek adekwatny do apetytu, i bez względu na jego wielkość tłumaczyć, że to przecież tylko jeden kawałek :)



CIASTO:
60 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
ok. 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag świeżych drożdży
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
op. 16 g cukru wanilinowego
niewielka ilość jajka do posmarowania kratki


MASA SEROWA:
50 dag białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
3 jajka
skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
mała łyżeczka olejku pomarańczowego
2 łyżki mąki pszennej
2 garście drobnych rodzynek



WYKONANIE: 


CIASTO:
Mąkę przesiałam do miski. W dużym kubku roztarłam drożdże z odebraną od całości łyżeczką cukru, odebranymi dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Masło stopiłam i odstawiłam do wystudzenia.
Do dwóch miseczek rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodałam utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłam. Stopione mało dodałam do ciasta i dalej wyrabiałam aż do wchłonięcia tłuszczu. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.


MASA SEROWA:
Oddzieliłam białka od żółtek. Miękkie masło utarłam z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałam ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubiłam na sztywną pianę, wymieszałam łyżką z masą serową.


NASTĘPNIE:
Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko przerobiłam. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałam na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłam w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłam masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłam je w kratkę na masie serowej. Blaszkę nakryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia.






3 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...