Kurczak pieczony w miodzie i sezamie
Słodko ostre mięsko z ziarenkami sezamu i chrupiącą skórką. Zamiast ostrej papryki w proszku można dodać posiekaną świeżą papryczkę chili. Ja raczej nie przepadam za ostrościami, ale to kwestia gustu.
SKŁADNIKI:
4 ćwiartki z
kurczaka – ja dołożyłam jeszcze dwie piersi dla córki
sól
MARYNATA:
4 łyżki
sezamu
3 łyżki
płynnego miodu lipowego
3 łyżki
oleju rzepakowego
sok z połowy
cytryny
pół łyżeczki
pieprzu
pół łyżeczki
curry
pół łyżeczki
ostrej papryki w proszku
WYKONANIE:
Kurczaka
opłukałam, osuszyłam, posoliłam ze wszystkich stron. Mięso ułożyłam w próżniowo
zamykanym pojemniku.
W miseczce
roztrzepałam wszystkie składniki marynaty, zalałam mięso pilnując, żeby każdy
kawałek był dobrze nią otoczony.
Pojemnik
zamknęłam i odstawiłam do lodówki na noc.
Piekarnik
rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyłam
papierem do pieczenia. Wyłożyłam do niego kurczaka, podlałam marynatą.
Piekłam 40
minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i dopiekałam jeszcze 20
minut.
pyszny mus być:) bardzo lubię połączenie kurczaka z sezamem:)
OdpowiedzUsuńPyszny, zarówno na ciepło, jak i na zimno :)
Usuń