Ciasto w wykonaniu mojej przyjaciółki - szybkie i smaczne, z dodatkiem rabarbaru z własnego ogródka. Zjedliśmy go w ogrodzie, wśród bujnej zieleni i kwitnących kwiatów, na deser po różnych sałatkach i pysznościach z grilla J
SKŁADNIKI:
6 jajek
6 łyżek mąki
pszennej
5 łyżek
cukru
2-3 laski
rabarbaru – w zależności od wielkości
masło i
bułka tarta do tortownicy
cukier puder
do posypania
WYKONANIE: Rabarbar
opłukać, osuszyć, pokroić w 2 cm kawałki.
Tortownicę o
średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywną
pianę, pod koniec partiami dodać cukier puder.
Nie
przerywając miksowania, na mniejszych obrotach dodać kolejno żółtka i partiami
przesianą mąkę.
Masę
przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozsypać równomiernie
kawałki rabarbaru, i tortownicę wstawić od razu do nagrzanego piekarnika.
Piec około
35-40 minut, a konkretnie do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od boku
tortownicy – wtedy ponoć biszkopt jest już upieczony J
Z uczty pozostało niewiele, ale na resztki ostrzył sobie ząbki śliczny, przesympatyczny BACA
Pieczona karkówka, cukinia i bakłażan. |
BACA :) |
pyszne ciacho:) śliczny ogród masz:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko :)
UsuńAle ogród niestety nie mój :(
Baca jest po prostu rozkoszny!
OdpowiedzUsuńA ciacho wyjątkowo smakowite :)
Dziękuję w imieniu autorki ciasta i właścicieli Bacy :)
Usuń