Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
SKŁADNIKI:
90 dag
odtłuszczonej szynki wieprzowej
sól
pieprz
2 łyżki
oleju
cebula
4 dag
suszonych podgrzybków
4 ziela
angielskie
liść laurowy
1 ząbek
czosnku
2 czubate
łyżeczki mąki
majeranek
1/3 szklanki
śmietanki kremówki
WYKONANIE:
Grzyby
dokładnie umyłam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia.
Mięso
umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w plastry w poprzek włókien,
rozbiłam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Obsmażyłam partiami
na rumiano na rozgrzanym oleju, odłożyłam na talerz.
Na tym samym
tłuszczu zeszkliłam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Z powrotem
włożyłam mięso do rondla, dodałam osączone grzyby, przez sitko wyłożone
gazikiem kosmetycznym wlałam wodę, w której moczyły się grzyby.
Dolałam tyle
gorącej wody, żeby mięso było tylko co przykryte. Dodałam ziele angielskie,
liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko posoliłam.
Na wolnym
ogniu pod przykryciem dusiłam do miękkości (uzupełniałam wodą odparowany sos).
Mąkę
rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
Dodałam
kremówkę, doprawiłam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
świetny obiad:)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbia takie obiady :)
Usuńmój mąż też:) dzisiaj właśnie mieliśmy podobny tylko z karczkiem:)
UsuńKarczek też bardzo dobrze smakuje w takim sosiku :)
Usuń