Lekka zupa kalafiorowa, bez mięsa, ale z włoszczyzną obsmażoną na sklarowanym maśle. Pierwszy raz przyprawiłam ją świeżo otartą gałką muszkatołową i jestem zachwycona osiągniętym efektem :)
SKŁADNIKI: łyżka masła
sklarowanego 2 małe
marchewki 1 pietruszka kawałek
bulwy selera mały kawałek
pora 3 ziemniaki 8 szklanek
wody 4 ziarna
ziela angielskiego liść laurowy sól łyżka
suszonej włoszczyzny 1/2
średniego kalafiora pieprz świeżo
otarta gałka muszkatołowa suszony
koperek ok. 1/3
szklanki śmietany kremówki 30%
WYKONANIE: Włoszczyznę
i ziemniaki obrałam, opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o
dużych oczkach, pora posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam
masło, wrzuciłam warzywa (bez ziemniaków) i smażyłam aż zwiotczały. Dodałam
ziemniaki, zalałam 8 szklankami wody, zagotowałam. Dodałam
suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy i troszkę soli do smaku. Kalafiora
podzieliłam na małe różyczki, dokładnie umyłam (można w zakwaszonej wodzie) i
dołożyłam do rondla, kiedy ziemniaki zaczynały mięknąć. Na wolnym
ogniu gotowałam do miękkości składników. Na koniec
wlałam kremówkę, doprawiłam do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym
koperkiem.
Oj zjadłłabym takiej kalafiorowej :)
OdpowiedzUsuńKiedy mieszać zmieniaki z warzywami? Maja sie razem gotować? Dodać razem z kalafiorem? A może przy włoszczyźnie?
OdpowiedzUsuńW opisie przygotowania jest podana kolejność dodawania składników, proszę przeczytać i wszystko będzie jasne :)
Usuń