Zupa kalafiorowa na maśle
Lekka zupa kalafiorowa, bez mięsa, ale z włoszczyzną obsmażoną na sklarowanym maśle. Pierwszy raz przyprawiłam ją świeżo otartą gałką muszkatołową i jestem zachwycona osiągniętym efektem :)
SKŁADNIKI:
łyżka masła
sklarowanego
2 małe
marchewki
1 pietruszka
kawałek
bulwy selera
mały kawałek
pora
3 ziemniaki
8 szklanek
wody
4 ziarna
ziela angielskiego
liść laurowy
sól
łyżka
suszonej włoszczyzny
1/2
średniego kalafiora
pieprz
świeżo
otarta gałka muszkatołowa
suszony
koperek
ok. 1/3
szklanki śmietany kremówki 30%
WYKONANIE:
Włoszczyznę
i ziemniaki obrałam, opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o
dużych oczkach, pora posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
W rondlu rozgrzałam
masło, wrzuciłam warzywa (bez ziemniaków) i smażyłam aż zwiotczały.
Dodałam
ziemniaki, zalałam 8 szklankami wody, zagotowałam.
Dodałam
suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy i troszkę soli do smaku.
Kalafiora
podzieliłam na małe różyczki, dokładnie umyłam (można w zakwaszonej wodzie) i
dołożyłam do rondla, kiedy ziemniaki zaczynały mięknąć.
Na wolnym
ogniu gotowałam do miękkości składników.
Na koniec
wlałam kremówkę, doprawiłam do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym
koperkiem.
Oj zjadłłabym takiej kalafiorowej :)
OdpowiedzUsuńKiedy mieszać zmieniaki z warzywami? Maja sie razem gotować? Dodać razem z kalafiorem? A może przy włoszczyźnie?
OdpowiedzUsuńW opisie przygotowania jest podana kolejność dodawania składników, proszę przeczytać i wszystko będzie jasne :)
Usuń