Placki ziemniaczane w jesiennych kolorach
Piękne kolorystycznie, bogate smakowo placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i papryki. Troszkę inne od tradycyjnych, ale gwarantuję, że smaczne :)
SKŁADNIKI:
50 dag
ziemniaków
kawałek
wyrośniętej cukinii – po obraniu i usunięciu pestek ważył 20 dag
1/4 dużej
czerwonej papryki
1 mała
cebula
3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
mała
łyżeczka igiełek świeżego tymianku
2 kopiaste
łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duże jajko
10 dag mąki
pszennej
sól
pieprz
olej do
smażenia
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrałam i umyłam.
Cukinię umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam część z
pestkami.
Ziemniaki i cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dłonią
odcisnęłam z soku, który odlałam.
Paprykę umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę.
Cebulkę obrałam i również drobno pokroiłam.
Natkę pietruszki i tymianek
opłukałam, osączyłam z wody. Igiełki tymianku obrałam ze zdrewniałych łodyżek,
natkę posiekałam.
Do ziemniaków, cukinii, papryki i ziół dodałam jajko,
koncentrat pomidorowy i mąkę.
Doprawiłam
do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam
olej i nakładałam łyżką porcję masy, formując placuszki. Smażyłam je z obu
stron na złoty kolor.
Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku. Podałam na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)