Piękne kolorystycznie, bogate smakowo placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i papryki. Troszkę inne od tradycyjnych, ale gwarantuję, że smaczne :)
SKŁADNIKI: 50 dag
ziemniaków kawałek
wyrośniętej cukinii – po obraniu i usunięciu pestek ważył 20 dag 1/4 dużej
czerwonej papryki 1 mała
cebula 3 łyżki
posiekanej natki pietruszki mała
łyżeczka igiełek świeżego tymianku 2 kopiaste
łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 10 dag mąki
pszennej sól pieprz olej do
smażenia
WYKONANIE: Ziemniaki
obrałam i umyłam. Cukinię umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam część z
pestkami. Ziemniaki i cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dłonią
odcisnęłam z soku, który odlałam. Paprykę umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cebulkę obrałam i również drobno pokroiłam. Natkę pietruszki i tymianek
opłukałam, osączyłam z wody. Igiełki tymianku obrałam ze zdrewniałych łodyżek,
natkę posiekałam. Do ziemniaków, cukinii, papryki i ziół dodałam jajko,
koncentrat pomidorowy i mąkę. Doprawiłam
do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam
olej i nakładałam łyżką porcję masy, formując placuszki. Smażyłam je z obu
stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku. Podałam na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)