piątek, 22 listopada 2013

Kakaowo cynamonowa babka dyniowa

Kakaowo cynamonowo imbirowa babka dyniowa z czekoladowym szlaczkiem, pachnąca i wilgotna, nawet drugiego dnia po upieczeniu była cudownie smaczna :)
Przepis źródłowy TUTAJ.




SKŁADNIKI:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 czubata łyżeczka cynamonu
25 dag masła
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 jajka rozmiar L
425 g musu z dyni
5 dag kuwertury
masło do wysmarowania i mąka do wysypania foremki
cukier puder do posypania


WYKONANIE:
Foremkę na babkę z kominem wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
Do jednej miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodałam kakao, sól, imbir i cynamon, wymieszałam.
W kąpieli wodnej stopiłam kuwerturę.
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
W drugiej misce na puszystą masę ubiłam miękkie masło, cukier kryształ, cukier trzcinowy i cukier z wanilią. Cały czas miksując dodałam kolejno po jednym jajku, a następnie na zmianę po trochu mąki z dodatkami i musu dyniowego. Ubiłam na gładkie ciasto.
Około 1 szklanki ciasta odłożyłam do osobnej miseczki i zmiksowałam ze stopioną kuwerturą.
Do foremki wyłożyłam nieco ponad połowę masy jaśniejszej, następnie masę zmiksowaną z czekoladą, i na koniec resztę masy jaśniejszej.
Piekłam około 1 godziny do suchego patyczka.
Na kilkanaście minut ciasto pozostawiłam w formie, następnie wyłożyłam ją na kratkę kuchenną do wystudzenia. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.


UWAGA: masło, jajka i mus dyniowy powinny mieć temperaturę pokojową.















8 komentarzy:

  1. Wygląda po prostu obłędnie
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:), chętne bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma fantastyczne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda, kolorki wyszły wspaniałe :)

      Usuń
  4. piękna wyrosła, muszę upiec, pure dyniowe jeszcze mam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Zuziu! Ja na pewno powtórzę ten wypiek. Na to konto zamroziłam sobie troszkę pure :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...