Schab duszony w przyprawach
Bardzo chude, kruche mięso do kanapek. Zamiast środkowego, można użyć schabu karkowego - będzie bardziej... soczyście.
SKŁADNIKI:
80 dag
schabu środkowego bez kości i warkocza
1 łyżka
oleju
płaska
łyżeczka soli
łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
majeranek
suszony
do
obsmażenia łyżka oleju
WYKONANIE:
Mięso
opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.
W miseczce
wymieszałam na papkę olej, sól, paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Mieszaniną
dokładnie natarłam mięso ze wszystkich stron. Dość obficie obsypałam
majerankiem.
Schab
umieściłam w próżniowo zamykanym naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Po tym
czasie obsmażyłam go z obu stron na rozgrzanej łyżce oleju, podlałam niewielką
ilością wody i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Od czasu
do czasu przewracałam mięso na drugą stronę. Co jakiś czas sprawdzałam czy płyn
nie odparował.
Odstawiłam
do całkowitego wystudzenia, schodziłam w lodówce zawinięte w folię aluminiową.
Taki schabik na chlebku - poezja! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja go szczególnie lubię z chrzanem, albo ćwikłą :)
UsuńO której obiadek? Szkoda żeby taki schabik się zmarnował ??:)
UsuńHihihihi, już po obiadku :P
UsuńTo może deser stryjenka chociaż zostawiła :P
OdpowiedzUsuńJest ciasto kakaowo czekoladowo dyniowe. Może być? :P
Usuń