Bardzo chude, kruche mięso do kanapek. Zamiast środkowego, można użyć schabu karkowego - będzie bardziej... soczyście.
SKŁADNIKI: 80 dag
schabu środkowego bez kości i warkocza 1 łyżka
oleju płaska
łyżeczka soli łyżeczka
słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku majeranek
suszony do
obsmażenia łyżka oleju
WYKONANIE: Mięso
opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. W miseczce
wymieszałam na papkę olej, sól, paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszaniną
dokładnie natarłam mięso ze wszystkich stron. Dość obficie obsypałam
majerankiem. Schab
umieściłam w próżniowo zamykanym naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po tym
czasie obsmażyłam go z obu stron na rozgrzanej łyżce oleju, podlałam niewielką
ilością wody i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Od czasu
do czasu przewracałam mięso na drugą stronę. Co jakiś czas sprawdzałam czy płyn
nie odparował. Odstawiłam
do całkowitego wystudzenia, schodziłam w lodówce zawinięte w folię aluminiową.
Taki schabik na chlebku - poezja! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja go szczególnie lubię z chrzanem, albo ćwikłą :)
UsuńO której obiadek? Szkoda żeby taki schabik się zmarnował ??:)
UsuńHihihihi, już po obiadku :P
UsuńTo może deser stryjenka chociaż zostawiła :P
OdpowiedzUsuńJest ciasto kakaowo czekoladowo dyniowe. Może być? :P
Usuń