Krupnik ze świeżymi podgrzybkami
Zdaniem Powtwora najlepszy krupnik, to krupnik z grzybami, i nieważne czy są to grzyby świeże czy suszone. Dzisiaj polecam gęstą, sycącą, pachnącą zupę - remedium na jesienną szarugę :)
SKŁADNIKI:
20 dag
warkocza ze schabu środkowego
7 szklanek
wody
2 średnie
marchewki
1 pietruszka
kawałek
bulwy selera
sól
liść laurowy
3 ziela
angielskie
płaska łyżka
masła sklarowanego
mała cebula
10 dag
świeżych podgrzybków
1/2 szklanki
jęczmiennej kaszy wiejskiej
30 dag
ziemniaków – waga po obraniu
pieprz
natka
pietruszki do posypania
ewentualnie
kremówka do zabielenia
WYKONANIE:
Mięso
opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam.
Dodałam
obrane i umyte marchew, pietruszkę i selera, oraz ziele angielskie i liść
laurowy.
Lekko
posoliłam i gotowałam do miękkości warzyw.
Grzyby
oczyściłam, pokroiłam w plastry, cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę.
Na
rozgrzanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam plasterki grzybów i obsmażyłam.
Kaszę
przepłukałam pod bieżącą wodą na gęstym sicie.
Ziemniaki
obrałam, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę.
Z wywaru
wyjęłam warzywa, natomiast dodałam kaszę, ziemniaki i obsmażone grzyby.
Na
wolniutkim ogniu gotowałam do miękkości składników. Pod koniec dodałam
pokrojoną w plasterki marchewkę.
Doprawiłam
do smaku solą i pieprzem.
Zupę podałam
posypaną natką pietruszki.
Doskonale
smakuje z odrobiną śmietany kremówki i kilkoma kroplami sosu sojowego.
Uwielbiam krupnik, ale nie dawałam nigdy grzybów, muszę spróbować następnym razem :)
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować i życzę smacznego :)
UsuńTo prawda, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńniebo w ustach
OdpowiedzUsuń