Waniliowy deser z kaki i wafelkami
Przekładane deserki mają tą cudowną zaletę, ze można je komponować w nieskończenie dowolny sposób. Do tego wykorzystałam końcówki produktów zalegających w lodówce, a okazał się tak pyszny, że zjedliśmy go już przed obiadem, więc z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że najlepiej go podawać zanim rozmiękną wafelki :)
SKŁADNIKI NA
3 PUCHARKI O POJEMNOŚCI 250 ML:
1 mocno
dojrzały owoc kaki (persymona, szaron)
1/2 owocu
granatu
4 wafelki z
kremem o smaku śmietankowym
17 dag
homogenizowanego serka waniliowego
1 łyżeczka
cukru z prawdziwą wanilią
10 dag
śmietanki kremówki 30%
2 płaskie
łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Kaki umyłam,
obrałam ze skórki i zmiksowałam.
Granat
umyłam, przekroiłam na pół i z jednej połówki wydłubałam pestki (robię to w
misce z wodą, wtedy sok nie pryska po całej kuchni i ubraniu).
Wafelki
połamałam na nieduże kawałki.
Serek
homogenizowany utarłam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Kremówkę
ubiłam na sztywno, wymieszałam ją z serkiem.
W
kieliszkach ułożyłam warstwami: wafelki, kaki, pestki granatu, bita śmietana z
serkiem. I tak jeszcze raz do wyczerpania składników. Wierzch posypałam
pestkami granatu.
pyszny deser:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń