Skłamałabym twierdząc, że kierując się kulinarną modą, pomidorówkę gotuję
wyłącznie ze świeżych pomidorów. Poza sezonem często korzystam z koncentratu
pomidorowego i przygotowuję równie smaczną zupę, którą podaję z ryżem lub
makaronem. Ta jest dziecinnie prosta do wykonania, i z pewnością niektórzy postukają się w czoło, że podaję taki banalny przepis, ale zapewniam - znam osoby, które nie wiedzą jak się zabrać nawet do takiego prościucha. Wiem na 100%, że co najmniej jedna początkująca kuchareczka będzie z przepisu zadowolona :)
SKŁADNIKI:
2 ćwiartki z
kurczaka - u mnie bez skóry
liść laurowy
kilka kulek
ziela angielskiego
sól
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek
bulwy selera
kawałek pora
200 g
koncentratu pomidorowego
słodka i
ostra sproszkowana papryka
suszona
bazylia
granulowany
czosnek
świeżo
zmielony pieprz
cukier
1/3 – 1/2
szklanki kremówki 30%
DO PODANIA:
ugotowany na
sypko ryż
suszone
pomidory w oleju
WYKONANIE: Mięso opłukać,
zalać w rondlu ok. 2,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie
zszumować.
Dodać ziele
angielskie, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę, lekko posolić, gotować
na wolnym ogniu do miękkości.
Mięso i
warzywa wyjąć, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą,
pieprzem, cukrem, bazylią i czosnkiem.
Całość
zagotować, zdjąć z palnika, dodać kremówkę, wymieszać. Zupę podawać
z ugotowanym na sypko ryżem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Mięso z
wywaru można wykorzystać np. jako farsz (do naleśników, pierogów, pasztecików),
obłożenie do pizzy, do zapiekanki, sałatki z mięsem, albo po prostu obsmażyć w
panierce lub bez niej, lub poddusić z dodatkiem pieczarek (mniam) i podać na
drugie danie. Ugotowana
włoszczyzna świetnie się sprawdzi jako składnik takiej sałatki jarzynowej, lub np takiej KLIK.
Pyszna polecam😋
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń