Królik cytrynowo tymiankowy
Propozycja na niedzielny obiad - królik cytrynowo tymiankowy przygotowany według przepisu Roberta Makłowicza. Dla niezorientowanych, sposób dzielenia tuszki można znaleźć np. tutaj (KLIK).
Z pozostałych kawałków ugotowałam wywar na lekką zupę jarzynową KLIK.
SKŁADNIKI:
MARYNATA:
- 2 ząbki
czosnku
- 1 nieduża
cebula
- 2 gałązki
świeżego tymianku
- 1-2 liście
laurowe
- 1 cytryna
- 250 ml
białego wytrawnego wina
DODATKOWO:
- sól
- świeżo
zmielony pieprz
- mąka pszenna
do panierowania
- olej do
smażenia
WYKONANIE:
Cebulę i
czosnek obrać, czosnek posiekać, cebulę pokroić w półplasterki.
Cytrynę
dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, wycisnąć sok.
Skórkę
cytrynową, po usunięciu białych części, pokroić w cienkie paseczki.
Tymianek
opłukać, otrzepać z wody, oberwać listki.
Tuszkę
królika opłukać, podzielić na części, umieścić w naczyniu, w którym będzie
marynowany.
Na mięsie
rozłożyć czosnek, cebulę, liście laurowe, skórkę cytrynową i listki tymianku.
Skropić
trzema łyżkami soku cytrynowego i zalać winem.
Naczynie
szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Po tym
czasie mięso osączyć i oczyścić ze składników marynaty, ze wszystkich stron
oprószyć solą i pieprzem.
Panierować w
mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Marynatę
przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, włożyć do niej kawałki królika i
dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ja dusiłam około
45-50 minut).
Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Podałam z
ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)