poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Mini mazurki z czarną porzeczką



Mazurków nie piekłam już od kilku lat, ale w tym roku nie odpuściłam. Przygotowałam małe, podzielne, w foremkach do tartaletek, na spodach z kruchego ciasta, które zagniotłam na ugotowanych na twardo żółtkach. Jedną część posmarowałam czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką ilością masła i obłożyłam obranymi ze skórki migdałami, drugą część posmarowałam polewą kajmakową jaka mi została z babki kajmakowej, wymieszaną z kilkoma kostkami białej czekolady, obłożyłam plasterkami brzoskwini z puszki i płatkami migdałowymi. Pozostałe dostały po prostu po łyżce domowego dżemu z czarnej porzeczki i niewielkiej ilości kandyzowanej skórki pomarańczowej. Te smakowały mi najbardziej - dżem przełamał słodycz ciasta i świetnie skomponował się ze skórką pomarańczy. W przyszłym roku będzie powtórka :D




SKŁADNIKI:
  • 15 dag mąki pszennej tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka – białka zamrozić lub wykorzystać do innej potrawy
  • 6 dag cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • domowy dżem z czarnej porzeczki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • masło do foremek


WYKONANIE:


Żółtka oddzielić od białek, delikatnie umieścić je na sitku, zanurzyć w rondelku z wrzącą wodą i gotować 6-7 minut, osączyć, wystudzić.




Mąkę przesiać.
Żółtka przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z mąką i cukrem pudrem.




Dodać zimne masło i wszystko razem posiekać do otrzymania kruszonki.




Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.




Foremki na tartaletki wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm.
Z ciasta wykroić kółka, wylepić nimi foremki tworząc nieco wyższy brzeg.




Z okrawków utoczyć wałeczki i przylepić je do brzegów, spód nakłuć widelcem.




Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.




Kruche spody ostudzić, posmarować porcją dżemu i posypać skórką pomarańczową.



6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...