czwartek, 9 kwietnia 2015

Sernik mokka z brzoskwiniami



Przepis dość długo czekał na publikację, ale poprzednim razem nie dano mi możliwości zrobienia przyzwoitej fotki, a ta którą miałam nie nadawała się do pokazania. Dlatego też z sernika upieczonego na tegoroczne Święta Wielkanocne zarezerwowałam dla siebie ładny kawałek :) 

Kremowa, delikatna masa serowa i ciasto pachnące cappucino na pewno Was zauroczy, gorąco polecam.
Zdjęcia etapów przygotowania pochodzą z poprzedniego wypieku.




CIASTO:
  • 150 g masła
  • 8 łyżeczek cappuccino karmelowego 
  • 280-300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  •  jajko
MASA SEROWA:
  • 500 g sera mielonego na sernik
  • 3 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
DODATKOWO:
  • puszka 850 g połówek brzoskwiń w lekkim syropie
  • masło do wysmarowania tortownicy


WYKONANIE:


CIASTO:
Masło rozpuścić w rondelku i podgrzać aby było ciepłe.
Wsypać cappuccino, wymieszać aż się rozpuści i odstawić do przestudzenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
Do sypkich składników wbić całe jajko i wlać przestudzone masło.
Najpierw wymieszać łyżką, potem dłonią szybko zagnieść ciasto, uformować je w wałek, zawinąć w folię kanapkową i włożyć do zamrażalnika na 30 minut lub na kilka godzin do lodówki (można na całą noc).




MASA SEROWA:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć go obręczą.
Oddzielnymi kawałkami papieru wyłożyć boki (można posmarować obręcz masłem, żeby się lepiej przykleiły.
Połówki brzoskwiń osączyć z syropu i każdą z nich pokroić na 4-5 części.
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
Do utartej masy wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 155 stopni z termo obiegiem (175 stopni bez termo obiegu).





Na dno tortownicy zetrzeć na tarce o dużych oczkach 2/3 ciasta.
Na to wyłożyć masę serową i lekko powciskać w nią kawałki brzoskwiń.
Na wierzchu rozkruszyć palcami lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec przez 60-70 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć i leciutko uchylić drzwiczki, pozostawiając w nim ciasto, dopóki piekarnik całkiem nie wystygnie.





6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...