Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi
NA
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM:
- około 7 dag
okrągłych biszkoptów
- 250 ml
kremówki 30%
- 1 galaretka
o smaku truskawkowym
- 1 łyżeczka
żelatyny
- łyżeczka
cukru pudru
- 20 dag
mrożonej mieszanki owoców jagodowych
- 1 galaretka
o smaku czarnej porzeczki
WYKONANIE:
Galaretkę
truskawkową i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.
Galaretkę
porzeczkową rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki wrzącej wody.
Tortownicę
wyłożyć folią spożywczą, dno wyłożyć biszkoptami.
Dobrze
schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
Cienkim
strumieniem, cały czas miksując wlać przestudzoną galaretkę truskawkową, dodać
15 dag zamrożonych owoców, szybko wymieszać i natychmiast przełożyć do
tortownicy.
Trzeba to zrobić naprawdę szybko, bo masa ścina się w okamgnieniu.
Na wierzchu
rozsypać pozostałe owoce i zalać je tężejącą galaretką porzeczkową.
Odstawić do
całkowitego stężenia.
Mniam, chyba się do Ciebie wybiorę Edytko ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam Madziu :)
UsuńCudownie letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prawda :)
Usuń