niedziela, 12 kwietnia 2015

Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi

NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM:

  • około 7 dag okrągłych biszkoptów
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka cukru pudru
  • 20 dag mrożonej mieszanki owoców jagodowych 
  • 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki




WYKONANIE:


Galaretkę truskawkową i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.
Galaretkę porzeczkową rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki wrzącej wody.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, dno wyłożyć biszkoptami.




Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlać przestudzoną galaretkę truskawkową, dodać 15 dag zamrożonych owoców, szybko wymieszać i natychmiast przełożyć do tortownicy.






Trzeba to zrobić naprawdę szybko, bo masa ścina się w okamgnieniu.
Na wierzchu rozsypać pozostałe owoce i zalać je tężejącą galaretką porzeczkową.
Odstawić do całkowitego stężenia.










4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...