Dietetyczna zupa na wywarze z kawałków królika, jakie pozostały mi z tego przepisu KLIK. Gęsta, solidna porcja warzyw, taka jak najbardziej lubimy. Oczywiście można ją zabielić śmietaną, ale to już rzecz gustu. Mój połówek za śmietaną w zupie nie przepada, więc staram się jej nie dodawać.
SKŁADNIKI:
kawałki
królika – płaty brzuszne i mostek z żeberkami
liść laurowy
4 ziela
angielskie
2 litry wody
30 dag
ziemniaków
kawałek
bulwy selera (5 dag)
kawałek pora
(3 dag)
mała
pietruszka (10 dag)
1 marchewka
(20 dag)
40 dag
brokuła
10 dag
włoskiej kapusty
natka
pietruszki
sól
pieprz
majeranek
WYKONANIE:
Kawałki
mięsa zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i sól do smaku. Na wolnym
ogniu ugotować wywar, mięso wyjąć. Włoszczyznę
obrać, umyć, pokroić w ćwierć lub półplasterki. Ziemniaki
obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Brokuła
opłukać podzielić na różyczki. Kapustę
pokroić w paski. Włoszczyznę
i ziemniaki zalać przecedzonym wywarem, gotować aż zaczną mięknąć.
Dodać
różyczki brokuła i kapustę.
Gotować do miękkości
warzyw, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)