Zupa jarzynowa na króliku
Dietetyczna zupa na wywarze z kawałków królika, jakie pozostały mi z tego przepisu KLIK.
Gęsta, solidna porcja warzyw, taka jak najbardziej lubimy. Oczywiście można ją zabielić śmietaną, ale to już rzecz gustu. Mój połówek za śmietaną w zupie nie przepada, więc staram się jej nie dodawać.
SKŁADNIKI:
- kawałki
królika – płaty brzuszne i mostek z żeberkami
- liść laurowy
- 4 ziela
angielskie
- 2 litry wody
- 30 dag
ziemniaków
- kawałek
bulwy selera (5 dag)
- kawałek pora
(3 dag)
- mała
pietruszka (10 dag)
- 1 marchewka
(20 dag)
- 40 dag
brokuła
- 10 dag
włoskiej kapusty
- natka
pietruszki
- sól
- pieprz
- majeranek
WYKONANIE:
Kawałki
mięsa zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i sól do smaku.
Na wolnym
ogniu ugotować wywar, mięso wyjąć.
Włoszczyznę
obrać, umyć, pokroić w ćwierć lub półplasterki.
Ziemniaki
obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Brokuła
opłukać podzielić na różyczki.
Kapustę
pokroić w paski.
Włoszczyznę
i ziemniaki zalać przecedzonym wywarem, gotować aż zaczną mięknąć.
Dodać
różyczki brokuła i kapustę.
Gotować do miękkości
warzyw, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)