piątek, 10 kwietnia 2015

Zupa jarzynowa na króliku



Dietetyczna zupa na wywarze z kawałków królika, jakie pozostały mi z tego przepisu KLIK.
Gęsta, solidna porcja warzyw, taka jak najbardziej lubimy. Oczywiście można ją zabielić śmietaną, ale to już rzecz gustu. Mój połówek za śmietaną w zupie nie przepada, więc staram się jej nie dodawać.


SKŁADNIKI:
  • kawałki królika – płaty brzuszne i mostek z żeberkami
  • liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 litry wody
  • 30 dag ziemniaków
  • kawałek bulwy selera (5 dag)
  • kawałek pora (3 dag)
  • mała pietruszka (10 dag)
  • 1 marchewka (20 dag)
  • 40 dag brokuła
  • 10 dag włoskiej kapusty
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek


WYKONANIE:


Kawałki mięsa zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i sól do smaku.
Na wolnym ogniu ugotować wywar, mięso wyjąć.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w ćwierć lub półplasterki.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Brokuła opłukać podzielić na różyczki.
Kapustę pokroić w paski.
Włoszczyznę i ziemniaki zalać przecedzonym wywarem, gotować aż zaczną mięknąć.




Dodać różyczki brokuła i kapustę.





Gotować do miękkości warzyw, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...