niedziela, 19 kwietnia 2015

Drożdżowa rozeta truskawkowa



Jedno z pierwszych ciast drożdżowych, jakie nauczyłam się piec, i jedno z moich ulubionych. Nie przeszkadza mi, że po zjedzeniu palce często kleją się od dżemu, szczególnie, że używam domowego, najpyszniejszego :)


Przy pieczeniu ciasta drożdżowego trzeba pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być letnie.


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka - użyłam bezlaktozowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • opakowanie 16g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • słoik gęstego dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy





WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać.
Rozczyn odstawić na kilkanaście minut, aby wyrósł.
Masło stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką z wyrośniętym rozczynem.
Na koniec dodać masło i wgnieść je ręką.
Wyrabiać ciasto przez co najmniej 5 minut, aż będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Tortownicę wysmarować tłuszczem (dno swojej wyłożyłam papierem do pieczenia).




Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować  na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm (jak się uda, można troszkę większy).
Rozsmarować na nim dżem, zwinąć w dość luźny rulon wzdłuż dłuższego boku.




Pokroić na 8-10 równych kawałków i ustawić je na sztorc w tortownicy pozostawiając między nimi troszkę miejsca.
Przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.




Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem), włożyć tortownicę i piec ciasto około 40 minut.




Dżem morelowy rozetrzeć na gładko i przy pomocy pędzelka posmarować nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta.
Jego powierzchnia nabierze pięknego połysku.
Nie wyjmować z tortownicy dopóki nie ostygnie, a przynajmniej bardzo się starać :)


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...