Drożdżowa rozeta truskawkowa
Jedno z pierwszych ciast drożdżowych, jakie nauczyłam się piec, i jedno z moich ulubionych. Nie przeszkadza mi, że po zjedzeniu palce często kleją się od dżemu, szczególnie, że używam domowego, najpyszniejszego :)
Przy
pieczeniu ciasta drożdżowego trzeba pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć
temperaturę pokojową, a mleko powinno być letnie.
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
- 3 szklanki
mąki pszennej + do podsypania
- 4 dag
świeżych drożdży
- 2/3 szklanki
mleka - użyłam bezlaktozowego
- 3 łyżki
cukru
- 5 dag masła
- 2 jajka
- opakowanie
16g cukru waniliowego
- szczypta
soli
- słoik
gęstego dżemu truskawkowego
- 2 łyżki
dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- tłuszcz do
posmarowania tortownicy
WYKONANIE:
Drożdże
rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać.
Rozczyn
odstawić na kilkanaście minut, aby wyrósł.
Masło stopić
i ostudzić.
Mąkę
przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką z wyrośniętym
rozczynem.
Na koniec
dodać masło i wgnieść je ręką.
Wyrabiać
ciasto przez co najmniej 5 minut, aż będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki.
Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Tortownicę wysmarować tłuszczem (dno swojej
wyłożyłam papierem do pieczenia).
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm (jak
się uda, można troszkę większy).
Rozsmarować
na nim dżem, zwinąć w dość luźny rulon wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić na
8-10 równych kawałków i ustawić je na sztorc w tortownicy pozostawiając między
nimi troszkę miejsca.
Przykryć
ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem), włożyć tortownicę i
piec ciasto około 40 minut.
Dżem
morelowy rozetrzeć na gładko i przy pomocy pędzelka posmarować nim wierzch
jeszcze ciepłego ciasta.
Jego
powierzchnia nabierze pięknego połysku.
Nie wyjmować
z tortownicy dopóki nie ostygnie, a przynajmniej bardzo się starać :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)