Błękitna Laguna
To ciasto mnie zauroczyło...
Do upieczenia spodu wykorzystałam białka zamrożone wcześniej, przy okazji produkcji kruchych wypieków. Mleczko kokosowe w ptasim mleczku daje tylko bardzo delikatny posmak, więc z powodzeniem można je zastąpić kremówką. Najlepiej smakuje jakiś czas po wyjęciu z lodówki, kiedy nieco się ogrzeje.
Przepis źródłowy TUTAJ.
CIASTO:
- 7 białek
- szczypta
soli
- 5 łyżek maku
- 1 szklanka
cukru
- 1 szklanka
mąki pszennej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
PTASIE
MLECZKO:
- 400 ml
mleczka kokosowego
- 4 łyżki
śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka
niebieska
GALARETKA:
WYKONANIE:
CIASTO:
Blaszkę o
wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać.
Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec,
nadal ubijając, dodać partiami cukier puder i miksować aż się rozpuści.
Dodać
przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać łopatką.
Na koniec
dosypać suchy mak i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę
przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
Od razu
wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut pilnując, żeby ciasto się nie
zrumieniło.
Lekko
przestudzić, od spodu oderwać papier, i odwrócone ułożyć w blaszce wyściełanej
świeżym papierem.
Ponieważ ptasiego mleczka i galaretki nie będzie zbyt
wiele, warto np. zwiniętym w rulonik ręcznikiem papierowym uszczelnić szczeliny
między papierem a brzegiem formy, żeby niebieskie masy nie porozlewały się na
boki.
PTASIE
MLECZKO:
Galaretkę
rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody (szklankę warto wstawić do nieco
większego naczynia z wrzącą wodą, wtedy będzie łatwiej), przestudzić.
Mleczko
kokosowe wymieszać z kremówką i zmiksować, dodając przestudzoną galaretkę.
Tężejącą
masę wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki.
WIERZCH:
3 galaretki
rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić, a kiedy zacznie tężeć, wyłożyć na
warstwę ptasiego mleczka.
Odstawić do
lodówki do całkowitego stężenia.
ślicznościowe ciacho! na dziecięce przyjęcie idealne
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dla dzieciaczków może lepiej zrezygnować z maku?
Usuńfajny ten biszkopt makowy :)
OdpowiedzUsuńI całkiem smaczny :)
UsuńSuper ciacho, ale zaintrygowalo mnie jedno,otóż mianowicie mrożenie białek. ...jak to się robi,bo do tej pory
OdpowiedzUsuńnie sądziłam że to jest mozliwe?
pozdrawiam Aneta
Dziękuję :)
UsuńMrożenie białek to prosta sprawa. Świeżo wybite, a nie potrzebne w danej chwili białka wlewam do małych plastikowych pojemniczków (mieszczą mi się do nich 2-3 białka) i wstawiam do zamrażarki.
Rozmrażam w temperaturze pokojowej lub lodówce i używam do ciast lub omletów, czasem dodaję do jajecznicy.
Pozdrawiam :)