Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią wodną
Smak rukwi
wodnej jest lekko ostry, nieco podobny do rzodkiewki, może troszkę do rzeżuchy. Świetnie skomponował
się z pozostałymi składnikami pizzy. Na spód użyłam surowego kupnego ciasta, ale polecam własne z tego (KLIK), lub tego przepisu (KLIK).
SKŁADNIKI NA
PIZZĘ ŚREDNICY 32 CM:
- 45 dag
surowego ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu
pomidorowego – użyłam domowego KLIK
- 20 dag
boczniaków
- 12,5 dag
mozzarelli w zalewie
- 10 dag
pieczonego mięsa z uda kurczaka
- przyprawa
forest blend w młynku (skład: pieczarki, natka,
tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek, cukier)
- rukiew wodna
do obsypania po upieczeniu
WYKONANIE:
Ciasto
rozciągnąć na powierzchnię blaszki o średnicy 32 cm, nakłuć widelcem.
Posmarować
sosem pomidorowym.
Boczniaki
oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmniejszą objętość i lekko się
zrumienią.
Mięso
kurczaka obrać z kości.
Na cieście
rozłożyć najpierw podartą w kawałki, osączoną z zalewy mozzarellę, a następnie
kawałki kurczaka i boczniaki.
Wierzch
oprószyć przyprawą forest blend.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo
obiegiem.
Upieczoną
pizzę pokroić na kawałki, przed podaniem posypać listkami rukwi.
Bardzo fajne smaki.
OdpowiedzUsuń