sobota, 11 kwietnia 2015

Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią wodną



Smak rukwi wodnej jest lekko ostry, nieco podobny do rzodkiewki, może troszkę do rzeżuchy. Świetnie skomponował się z pozostałymi składnikami pizzy. Na spód użyłam surowego kupnego ciasta, ale polecam własne z tego (KLIK), lub tego przepisu (KLIK).


SKŁADNIKI NA PIZZĘ ŚREDNICY 32 CM:

  • 45 dag surowego ciasta na pizzę 
  • 3 łyżki sosu pomidorowego – użyłam domowego KLIK
  • 20 dag boczniaków
  • 12,5 dag mozzarelli w zalewie
  • 10 dag pieczonego mięsa z uda kurczaka
  • przyprawa forest blend w młynku (skład: pieczarki, natka, tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek, cukier)
  • rukiew wodna do obsypania po upieczeniu




WYKONANIE:
Ciasto rozciągnąć na powierzchnię blaszki o średnicy 32 cm, nakłuć widelcem.




Posmarować sosem pomidorowym.
Boczniaki oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmniejszą objętość i lekko się zrumienią.




Mięso kurczaka obrać z kości.
Na cieście rozłożyć najpierw podartą w kawałki, osączoną z zalewy mozzarellę, a następnie kawałki kurczaka i boczniaki.





Wierzch oprószyć przyprawą forest blend.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.




Upieczoną pizzę pokroić na kawałki, przed podaniem posypać listkami rukwi.






1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...