Przepis
znalazłam w wypożyczonej kiedyś z biblioteki książce „Pizza & pasta”
autorstwa Dario G.C.Querni. Rodzina stwierdziła, że jest jeszcze smaczniejsze
od tego, jakie robiłam dotychczas. Zapraszam do wypróbowania.
PROPORCJE NA
DWIE PIZZE O ŚREDNICY MINIMUM 32 CM: 60 dag mąki
pszennej – u mnie tortowa około
380-400 ml niegazowanej wody mineralnej 25 g
świeżych drożdży 3/4 łyżeczki
cukru pudru 4 łyżki
oliwy z oliwek 15-20 g soli
WYKONANIE: Do miski
przesiać 50 dag mąki, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, dodać
cukier puder i niewielką ilość wody, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mieszając
łyżką dolewać stopniowo resztę wody wymieszaną z solą i dodawać resztę mąki. Masa powinna
być bardzo miękka i lepiąca. Dolać oliwę,
wyrabiać aż ciasto ją wchłonie, a następnie wyłożyć masę na blat i wyrabiać 10
minut do otrzymania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto
przełożyć do czystej miski, ostrym nożem zrobić nacięcie na krzyż, przykryć
mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krótko
przerobić, a następnie uformować dwa spody o średnicy 32 cm. Obłożyć
dowolnymi składnikami i piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez
15-20 minut.
Bardzo podoba mi się ten wpis - wszystko jest świetnie zaprezentowane na zdjęciach. Dziękuję za to :) Dzisiaj będzie u mnie pizza!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :)
UsuńDzięki wielkie za przepis. Kilka razy próbowałam zrobić ciasto na pizzę, ale mi nie wychodziło. Może tym razem będzie inaczej
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i życzę powodzenia! :)
Usuń