czwartek, 26 marca 2015

Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą



Ciekawa w smaku zupa krem z ziemniaków. Rzeżuchy można dodać według gustu. Od jej ilości zależy kolor zupy i jej ostrość.




SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
  • 50 dag ziemniaków
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2-3/4 szklanki rzeżuchy
  • łyżka śmietany 18% do zup
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo


WYKONANIE:


Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło.




Ugotować do miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować.




Odstawić z palnika, lekko przestudzić, zmiksować.




Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.




Zupę podawać z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną rzeżuchą.
Bulion warzywny można dać z kostki, ale ja ugotowałam domowy z: marchwi, pietruszki, selera, pora, suszonej włoszczyzny i niewielkiej ilości prażonej cebulki. Doprawiłam go do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, solą i ziarnistym pieprzem. 



2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...