Ciekawa w
smaku zupa krem z ziemniaków. Rzeżuchy można dodać według gustu. Od jej ilości
zależy kolor zupy i jej ostrość.
SKŁADNIKI NA
2 PORCJE:
50 dag
ziemniaków
500 ml
bulionu jarzynowego
1 łyżeczka
masła
1/2-3/4
szklanki rzeżuchy
łyżka
śmietany 18% do zup
sól
pieprz
2 jajka
ugotowane na twardo
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło.
Ugotować do
miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować.
Odstawić z
palnika, lekko przestudzić, zmiksować.
Dodać
śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.
Zupę podawać
z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną rzeżuchą. Bulion
warzywny można dać z kostki, ale ja ugotowałam domowy z: marchwi, pietruszki,
selera, pora, suszonej włoszczyzny i niewielkiej ilości prażonej cebulki.
Doprawiłam go do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, solą i ziarnistym
pieprzem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń