Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą
Ciekawa w
smaku zupa krem z ziemniaków. Rzeżuchy można dodać według gustu. Od jej ilości
zależy kolor zupy i jej ostrość.
SKŁADNIKI NA
2 PORCJE:
- 50 dag
ziemniaków
- 500 ml
bulionu jarzynowego
- 1 łyżeczka
masła
- 1/2-3/4
szklanki rzeżuchy
- łyżka
śmietany 18% do zup
- sól
- pieprz
- 2 jajka
ugotowane na twardo
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło.
Ugotować do
miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować.
Odstawić z
palnika, lekko przestudzić, zmiksować.
Dodać
śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.
Zupę podawać
z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną rzeżuchą.
Bulion
warzywny można dać z kostki, ale ja ugotowałam domowy z: marchwi, pietruszki,
selera, pora, suszonej włoszczyzny i niewielkiej ilości prażonej cebulki.
Doprawiłam go do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, solą i ziarnistym
pieprzem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń