Pizza ze szpinakiem
Pizza dla
miłośników szpinaku, bo jest go na niej naprawdę dużo. Na wierzch można dać
więcej parmezanu, albo dodatkowo dołożyć jeszcze mozzarellę.
Do jej
upieczenia wykorzystałam połowę porcji ciasta otrzymanego z tego przepisu (KLIK).
SKŁADNIKI:
50 dag
ciasta na pizzę
30 dag
osączonych z zalewy krojonych pomidorów z puszki
sól
30 dag szpinaku
baby
1 ząbek
czosnku
świeżo
otarta gałka muszkatołowa
4 dag
parmezanu w płatkach
oliwa z
oliwek
WYKONANIE:
Szpinak
opłukać, wrzucić na wrzątek i blanszować przez 1-2 minuty, odcedzić, wystudzić,
dobrze odcisnąć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Doprawić do
smaku solą i gałką muszkatołową.
Z ciasta
uformować spód o średnicy minimum 32 cm.
Pomidory
osączyć z zalewy, posolić do smaku, rozprowadzić na spodzie.
Na
pomidorach rozłożyć liście szpinaku i płatki parmezanu.
Piec 15 minut
w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)