Pizza dla
miłośników szpinaku, bo jest go na niej naprawdę dużo. Na wierzch można dać
więcej parmezanu, albo dodatkowo dołożyć jeszcze mozzarellę. Do jej
upieczenia wykorzystałam połowę porcji ciasta otrzymanego z tego przepisu (KLIK).
SKŁADNIKI: 50 dag
ciasta na pizzę 30 dag
osączonych z zalewy krojonych pomidorów z puszki sól 30 dag szpinaku
baby 1 ząbek
czosnku świeżo
otarta gałka muszkatołowa 4 dag
parmezanu w płatkach oliwa z
oliwek
WYKONANIE: Szpinak
opłukać, wrzucić na wrzątek i blanszować przez 1-2 minuty, odcedzić, wystudzić,
dobrze odcisnąć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do
smaku solą i gałką muszkatołową. Z ciasta
uformować spód o średnicy minimum 32 cm. Pomidory
osączyć z zalewy, posolić do smaku, rozprowadzić na spodzie. Na
pomidorach rozłożyć liście szpinaku i płatki parmezanu. Piec 15 minut
w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)