środa, 4 marca 2015

Pizza ze szpinakiem



Pizza dla miłośników szpinaku, bo jest go na niej naprawdę dużo. Na wierzch można dać więcej parmezanu, albo dodatkowo dołożyć jeszcze mozzarellę.
Do jej upieczenia wykorzystałam połowę porcji ciasta otrzymanego z tego przepisu (KLIK).


SKŁADNIKI:
50 dag ciasta na pizzę
30 dag osączonych z zalewy krojonych pomidorów z puszki
sól
30 dag szpinaku baby
1 ząbek czosnku
świeżo otarta gałka muszkatołowa
4 dag parmezanu w płatkach
oliwa z oliwek



WYKONANIE:
Szpinak opłukać, wrzucić na wrzątek i blanszować przez 1-2 minuty, odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Z ciasta uformować spód o średnicy minimum 32 cm.
Pomidory osączyć z zalewy, posolić do smaku, rozprowadzić na spodzie.
Na pomidorach rozłożyć liście szpinaku i płatki parmezanu.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...