Delikatny serniczek
z koralikami kruchych ciasteczek w czekoladzie. Puszystość zawdzięcza dodatkowi
bitej śmietany. Całość wieńczy czekoladowy kapelusik i kolorowa posypka. W sam raz na wielkanocny stół :)
SKŁADNIKI: NA
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM: SPÓD:
5 dag masła
4 dag
gorzkiej czekolady
18 dag
owsianych ciasteczek z orzechami
MASA SEROWA:
50 dag sera
trzykrotnie mielonego na serniki
3 jajka
rozmiar L
0,5 szklanki
cukru
16 g cukru
wanilinowego
szczypta
soli
opakowanie
budyniu śmietankowego bez cukru
150 ml śmietanki
kremówki 30% dobrze schłodzonej
około 3/4
szklanki małych kruchych ciasteczek w gorzkiej czekoladzie
POLEWA:
20 dag
gorzkiej czekolady
kolorowa
posypka cukrowa
WYKONANIE:
Dno
tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć obręczą.
Boki wyłożyć drugim kawałkiem (najlepiej przykleić do blachy odrobiną masła). W rondelku
stopić masło z czekoladą, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami owsianymi, masę
przesypać do tortownicy i równą warstwą rozprowadzić na dnie, ugnieść, wstawić
do lodówki. Oddzielić
żółtka od białek. Żółtka
utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biało. Miksując
dodawać stopniowo ser. Wymieszać z
proszkiem budyniowym. Piekarnik
rozgrzać do 170-175 stopni (155 z termo obiegiem). Kremówkę
ubić na sztywno. Białka ubić na
sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy
serowej dodać najpierw ubitą śmietanę, a następnie pianę z białek, delikatnie
wymieszać łopatką. Na koniec
dodać ciasteczka, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy. Od razu
wstawić do piekarnika, piec około 50-60 minut. Wystudzić w
uchylonym piekarniku. Czekoladę
stopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na wystudzonym cieście, posypać cukrową
posypką.
Dla zainteresowanych fotki z etapów przygotowania sernika :)
Kochamy serniki, poczęstuję się :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńbardzo lubię serniki więc zapisze pomysł:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się podoba :)
UsuńWspaniale się prezentuje Twój sernik, wyglada na taki w starym dobrym stylu, czyli taki jaki lubię.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń