poniedziałek, 16 marca 2015

Lazania z kapustą włoską i kurczakiem




Danie z cyklu sprzątanie spiżarni. Makaron lasagne już dłuższy czas zalegał w szafce, a z połówką kapusty włoskiej niespecjalnie miałam co zrobić. Do tego doszły piersi drobiowe z zamrażarki i proszę, obiadek jak się patrzy. Zamiast świeżych pomidorów można użyć tych z puszki, osączonych z zalewy, a zamiast bazylii dać inne zioła. Z podanych proporcji wyszło 6-8 porcji, w zależności od apetytu.




SKŁADNIKI:
  • 12-13 płatów lazanii nie wymagającej obgotowania
  • 30 dag piersi kurczaka 
  • 50 dag włoskiej kapusty
  • 40 dag pomidorów (2-3 sztuki)
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 12 dag żółtego sera - u mnie gouda
  • suszona bazylia
SOS BESZAMELOWY:
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 600-700 ml mleka
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
DODATKOWO:
  • masło do wysmarowania formy


WYKONANIE:

Kapustę pokroić w grubsze paski, obgotować w osolonej wodzie przez 6-7 minut, odcedzić.
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem aż się zeszkli, doprawić solą ziołową i pieprzem.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Głęboką formę do zapiekania (u mnie 16x27 cm) wysmarować grubą warstwą masła.


BESZAMEL:
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć bez rumienienia.
Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia.
Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać.


NASTĘPNIE:
Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera.
W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy.
Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią.
Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem.
Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni (160-170 z termo obiegiem)
Podawać na gorąco.











8 komentarzy:

  1. Dla mnie bomba :) Dostanę porcję ?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super lazania. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko, była naprawdę smaczna, nawet odgrzewana :)

      Usuń
  3. Dawno nie jadlam lazani , wyglada pieknie, i bede korzystala jeszcze z innych pani przepisow , bo jest tutaj fajnie , czesc zapisuje na Pinterest , tylko kilka produktow musze zamowic w polskim sklepie , jakos to bedzie , u nas na razie nie za dobrze z kurczakami , bo panuje w niektorych zakatkach ptasia grypa , ale tak zawsze nie jest, chodzi mi o mieso z kurczaka , ok bedzie dobrze, dzieki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, jest mi ogromnie przyjemnie, kiedy ktoś zechce skorzystać z przepisów! Pani Wando, cieszę się, że mogę Panią u siebie gościć :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...