Sernik na biszkoptach z żurawiną
Wiadomo, że na Wielkanoc sernik być musi... Polecam więc delikatny
puszysty serniczek z dodatkiem suszonej żurawiny, pod chrupiącą skorupką z
czekolady i płatków migdałowych :)
NA
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 28 CM:
- 1 kg sera
trzykrotnie mielonego z wiaderka
- 6 jajek
rozmiar L
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 1 łyżka mąki
pszennej
- 1 łyżka mąki
ziemniaczanej
- 1 budyń
waniliowy bez cukru
- szczypta
soli
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- około 15 dag
okrągłych biszkoptów
- 10 dag
suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki
rumu lub ciepłej wody
- 10 dag
kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżka mąki
pszennej do bakalii
- 10 dag
czekolady deserowej
- 2 łyżki
płatków migdałowych
WYKONANIE:
Żurawinę
namoczyć w rumie lub ciepłej wodzie.
Dno
tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć obręczą.
Boki wyłożyć drugim kawałkiem (najlepiej przykleić do blachy odrobiną masła).
Dno wyłożyć
biszkoptami.
Oddzielić
żółtka od białek.
Miękkie
masło utrzeć na puch z cukrem, nie przerywając ucierania dodać kolejno po
jednym żółtku, a następnie, po łyżce, mielony ser.
Dodać mąkę
pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, oraz proszek budyniowy,
wymieszać.
Piekarnik
rozgrzać do 170-175 stopni (155 z termo obiegiem).
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy serowej i delikatnie
wymieszać łopatką.
Żurawinę dokładnie osączyć.
Bakalie wymieszać z łyżką mąki.
Dodać
bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę
przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Na dno
piekarnika wstawić naczynie z zimną wodą.
Piec około
70 minut do suchego patyczka.
Wystudzić w
uchylonym piekarniku.
Płatki
migdałowe wsypać na sucha patelnię i zrumienić uważając, żeby się nie
przypaliły.
Czekoladę
połamać na cząstki i stopić w kąpieli wodnej.
Wystudzony
sernik polać stopioną czekoladą i posypać uprażonymi migdałami.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I świetnie smakuje :)
Usuń