Szybka rolada jabłkowa
Zanim zacznie się szaleństwo wielkanocnych
wypieków, zapraszam na skromniutkie, ale pyszne, szybkie i niezawodne
ciasto. Rolada według przepisu Madzi tak bardzo posmakowała moim bliskim,
że piekłam ją już kilkakrotnie. Do ostatniej oprócz cynamonu, dodałam do jabłek
jeszcze kardamon i rodzynki. Przepis gorąco polecam, koniecznie spróbujcie :)
Przepis źródłowy TUTAJ.
SKŁADNIKI:
Około 1 kg
jabłek – u mnie odmiana Gloster
cynamon
kardamon
16 g cukru
wanilinowego
5 dag
rodzynek
6 jajek
szczypta
soli
5 łyżek
cukru
płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka
mąki pszennej tortowej
masło do
posmarowania papieru
cukier puder
do oprószenia
WYKONANIE:
Blachę z
wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym
masłem.
Jabłka
opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę.
Rozłożyć je
równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem,
posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Oddzielić
żółtka od białek.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce
cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku.
Dodać
przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki.
Masę wyłożyć
na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.
Piec 30-35
minut.
Wyjąć z
piekarnika, przykryć ściereczką i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić
ciasto do góry dnem.
Od jabłek
oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.
Ułożyć
roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Można polać
dowolną polewą, ale nam najbardziej smakuje oprószona cukrem pudrem.
Chyba jutro upiekę, narobiłaś Edytko smaczku ;)
OdpowiedzUsuńUpiecz Madziu, Twoje łakomczuszki będą zadowolone :)
Usuń