Zanim zacznie się szaleństwo wielkanocnych
wypieków, zapraszam na skromniutkie, ale pyszne, szybkie i niezawodne
ciasto. Rolada według przepisu Madzi tak bardzo posmakowała moim bliskim,
że piekłam ją już kilkakrotnie. Do ostatniej oprócz cynamonu, dodałam do jabłek
jeszcze kardamon i rodzynki. Przepis gorąco polecam, koniecznie spróbujcie :)
SKŁADNIKI: Około 1 kg
jabłek – u mnie odmiana Gloster cynamon kardamon 16 g cukru
wanilinowego 5 dag
rodzynek 6 jajek szczypta
soli 5 łyżek
cukru płaska
łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka
mąki pszennej tortowej masło do
posmarowania papieru cukier puder
do oprószenia
WYKONANIE: Blachę z
wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym
masłem. Jabłka
opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę. Rozłożyć je
równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem,
posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Oddzielić
żółtka od białek. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce
cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku. Dodać
przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć
na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35
minut. Wyjąć z
piekarnika, przykryć ściereczką i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić
ciasto do góry dnem. Od jabłek
oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Ułożyć
roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Można polać
dowolną polewą, ale nam najbardziej smakuje oprószona cukrem pudrem.
Chyba jutro upiekę, narobiłaś Edytko smaczku ;)
OdpowiedzUsuńUpiecz Madziu, Twoje łakomczuszki będą zadowolone :)
Usuń