wtorek, 10 marca 2015

Szybka rolada jabłkowa








Zanim zacznie się szaleństwo wielkanocnych wypieków, zapraszam na skromniutkie, ale pyszne, szybkie i niezawodne ciasto. Rolada według przepisu Madzi tak bardzo posmakowała moim bliskim, że piekłam ją już kilkakrotnie. Do ostatniej oprócz cynamonu, dodałam do jabłek jeszcze kardamon i rodzynki. Przepis gorąco polecam, koniecznie spróbujcie :)


Przepis źródłowy TUTAJ.




SKŁADNIKI:
Około 1 kg jabłek – u mnie odmiana Gloster
cynamon
kardamon
16 g cukru wanilinowego
5 dag rodzynek
6 jajek
szczypta soli
5 łyżek cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej tortowej
masło do posmarowania papieru
cukier puder do oprószenia


WYKONANIE:
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem.
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę.
Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać  cukrem wanilinowym i rodzynkami.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki.
Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.
Piec 30-35 minut.
Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.
Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.
Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Można polać dowolną polewą, ale nam najbardziej smakuje oprószona cukrem pudrem.













2 komentarze:

  1. Chyba jutro upiekę, narobiłaś Edytko smaczku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz Madziu, Twoje łakomczuszki będą zadowolone :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...