piątek, 27 marca 2015

Jajka z majonezem i rukwią



Troszkę inny sposób podania jajek z majonezem, w sam raz na niedzielne albo świąteczne śniadanie. Zamiast rukwi można użyć szczypiorku, rzeżuchy lub innych ulubionych ziół.



2 PORCJE:
  • 2 duże jajka
  • łyżka gęstego majonezu
  • dość spora garść posiekanych listków rukwi wodnej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


WYKONANIE:


Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie.
Ja biorę zimne z lodówki, od szerszego końca w skorupce nakłuwam dziurkę, zalewam je zimną wodą, Stawiam rondelek na palniku, a po doprowadzeniu do wrzenia gotuję 8 minut.
Skorupkę obrać z jednej strony, ze środka delikatnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, grubo je posiekać i wymieszać z majonezem i rukwią.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z powrotem nałożyć do skorupek i ustawić jajka w podstawkach.




2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...