Jajka z majonezem i rukwią
Troszkę inny
sposób podania jajek z majonezem, w sam raz na niedzielne albo świąteczne
śniadanie. Zamiast rukwi można użyć szczypiorku, rzeżuchy lub innych ulubionych
ziół.
2 PORCJE:
- 2 duże jajka
- łyżka
gęstego majonezu
- dość spora
garść posiekanych listków rukwi wodnej
- sól
- świeżo
mielony pieprz
WYKONANIE:
Jajka
ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie.
Ja biorę
zimne z lodówki, od szerszego końca w skorupce nakłuwam dziurkę, zalewam je
zimną wodą, Stawiam rondelek na palniku, a po doprowadzeniu do wrzenia gotuję 8
minut.
Skorupkę
obrać z jednej strony, ze środka delikatnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko,
grubo je posiekać i wymieszać z majonezem i rukwią.
Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Z powrotem
nałożyć do skorupek i ustawić jajka w podstawkach.
apetycznie a do tego jak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń